Skip to main content

Gerechtvaardigd belang verwerkingsverantwoordelijke

Met de komst van de AVG is de grondslag met betrekking tot het gerechtvaardigd belang van de verwerkingsverantwoordelijke veranderd. Privacy Company heeft een artikel geschreven over deze verandering.

Vanuit de praktijk zijn veel verontwaardigde reacties gekomen. Het gebruik van een bepaald computersysteem of bepaalde applicaties is vaak immers gebaseerd op gerechtvaardigd belang. Daarmee wordt efficiëntie behaald waardoor overheidsorganen beter in staat zijn hun taken uit te voeren. Maar mag dat dan niet meer? Gelukkig is het niet zo ernstig als het lijkt. Het gaat erom dat het gerechtvaardigd belang niet ingezet mag worden als grondslag om een nieuwe publieke taak te creëren. Als er een duidelijke grondslag is voor een dergelijke taak (de taak van algemeen belang (sub e) of een wettelijke plicht (sub c)), dan is er niks aan de hand. De taak moet namelijk gewoon wettelijk gecreëerd zijn en kan dus als het goed is altijd terug herleid worden naar bepaalde regelgeving.

Een voorbeeld is artikel 172 Gemeentewet waarin de burgemeester de taak heeft te zorgen voor openbare orde en veiligheid. Dat wordt vervolgens gespecificeerd in nadere regelgeving, zoals de Opiumwet waarin de bevoegdheid is gecreëerd om panden te sluiten als daar illegale hennepkwekerijen worden aangetroffen. En voor de uitvoering daarvan mogen dus persoonsgegevens verwerkt worden, zoals gegevens betreffende de eigenaar of huurder van het pand. En daarvoor mogen dan ook best geschikte systemen worden gebruikt die dat overzichtelijker maken.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen