iSamenleving Special

Deze special van publiekdenken gaat over de informatieveiligheid in de samenleving. In gesprek met Steven Luitjens en Michiel Steltman (Forum Standaardisatie) gaat men in op informatieveiligheid en moderne veiligheidsstandaarden.

Luitjens en Steltman zijn beiden lid van Forum Standaardisatie, een adviesorgaan dat het kabinet heeft ingesteld in 2006, met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap. ‘Het zijn deskundigen zonder macht, die machtigen zonder deskundigheid adviseren’, zegt Luitjens iets gechargeerd. Nut en noodzaak van standaarden zijn duidelijk, vindt hij. ‘Het is belangrijk dat ict-systemen van verschillende overheden en bedrijven met elkaar kunnen ‘praten’. Standaarden voorkomen dat iemand alle gegevens opnieuw moet intypen, als bijvoorbeeld de politie een dossier naar het Openbaar Ministerie stuurt. Informatieveiligheid is een speerpunt van Forum Standaardisatie. Elke dag zijn datalekken in het nieuws. Door standaarden te gebruiken, weet je zeker dat een website op z’n minst basaal beveiligd is. Afgesproken is bijvoorbeeld dat alle websites van overheden gebruik moeten maken van het HTTPS-protocol (red., het ‘slotje op de website’) voor beveiligde uitwisseling van gegevens. Mede dankzij de streefbeeldafspraken die hierover zijn gemaakt, voldoet gemiddeld 80 procent van de overheden nu aan standaarden op dit gebied.’

‘Het internet is in feite niets anders dan een lijst standaarden’, constateert Steltman. ‘Miljarden mensen en organisaties kunnen met elkaar communiceren, zonder dat ze elkaar ooit gezien hebben, omdat ze standaarden gebruiken voor het uitwisselen van bijvoorbeeld e-mail. Standaarden die zich richten op de veiligheid vergroten, het vertrouwen in de overheid: je weet bijvoorbeeld dat communicatie met de overheid altijd beveiligd is. Ze jagen ook innovatie aan: doordat er standaarden zijn, kunnen mensen nieuwe toepassingen bedenken. Daarvoor is het ook belangrijk, dat data van de overheid open toegankelijk zijn. Een mooi voorbeeld van een innovatie op basis van overheidsdata vind ik CoVadem, Coöperatieve Vaardieptemetingen voor de binnenvaart. Door data over vaardiepten slim te combineren met andere gegevens, weet een binnenvaartschipper nu precies hoeveel lading hij kan meenemen. Daardoor kan hij zijn schip efficiënter gebruiken dan vroeger.’

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen