iSamenleving Special

Deze special van publiekdenken gaat over de informatieveiligheid in de samenleving. In gesprek met Steven Luitjens en Michiel Steltman (Forum Standaardisatie) gaat men in op informatieveiligheid en moderne veiligheidsstandaarden.

Luitjens en Steltman zijn beiden lid van Forum Standaardisatie, een adviesorgaan dat het kabinet heeft ingesteld in 2006, met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap. ‘Het zijn deskundigen zonder macht, die machtigen zonder deskundigheid adviseren’, zegt Luitjens iets gechargeerd. Nut en noodzaak van standaarden zijn duidelijk, vindt hij. ‘Het is belangrijk dat ict-systemen van verschillende overheden en bedrijven met elkaar kunnen ‘praten’. Standaarden voorkomen dat iemand alle gegevens opnieuw moet intypen, als bijvoorbeeld de politie een dossier naar het Openbaar Ministerie stuurt. Informatieveiligheid is een speerpunt van Forum Standaardisatie. Elke dag zijn datalekken in het nieuws. Door standaarden te gebruiken, weet je zeker dat een website op z’n minst basaal beveiligd is. Afgesproken is bijvoorbeeld dat alle websites van overheden gebruik moeten maken van het HTTPS-protocol (red., het ‘slotje op de website’) voor beveiligde uitwisseling van gegevens. Mede dankzij de streefbeeldafspraken die hierover zijn gemaakt, voldoet gemiddeld 80 procent van de overheden nu aan standaarden op dit gebied.’

‘Het internet is in feite niets anders dan een lijst standaarden’, constateert Steltman. ‘Miljarden mensen en organisaties kunnen met elkaar communiceren, zonder dat ze elkaar ooit gezien hebben, omdat ze standaarden gebruiken voor het uitwisselen van bijvoorbeeld e-mail. Standaarden die zich richten op de veiligheid vergroten, het vertrouwen in de overheid: je weet bijvoorbeeld dat communicatie met de overheid altijd beveiligd is. Ze jagen ook innovatie aan: doordat er standaarden zijn, kunnen mensen nieuwe toepassingen bedenken. Daarvoor is het ook belangrijk, dat data van de overheid open toegankelijk zijn. Een mooi voorbeeld van een innovatie op basis van overheidsdata vind ik CoVadem, Coöperatieve Vaardieptemetingen voor de binnenvaart. Door data over vaardiepten slim te combineren met andere gegevens, weet een binnenvaartschipper nu precies hoeveel lading hij kan meenemen. Daardoor kan hij zijn schip efficiënter gebruiken dan vroeger.’

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen