Skip to main content

iSamenleving Special

Deze special van publiekdenken gaat over de informatieveiligheid in de samenleving. In gesprek met Steven Luitjens en Michiel Steltman (Forum Standaardisatie) gaat men in op informatieveiligheid en moderne veiligheidsstandaarden.

Luitjens en Steltman zijn beiden lid van Forum Standaardisatie, een adviesorgaan dat het kabinet heeft ingesteld in 2006, met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap. ‘Het zijn deskundigen zonder macht, die machtigen zonder deskundigheid adviseren’, zegt Luitjens iets gechargeerd. Nut en noodzaak van standaarden zijn duidelijk, vindt hij. ‘Het is belangrijk dat ict-systemen van verschillende overheden en bedrijven met elkaar kunnen ‘praten’. Standaarden voorkomen dat iemand alle gegevens opnieuw moet intypen, als bijvoorbeeld de politie een dossier naar het Openbaar Ministerie stuurt. Informatieveiligheid is een speerpunt van Forum Standaardisatie. Elke dag zijn datalekken in het nieuws. Door standaarden te gebruiken, weet je zeker dat een website op z’n minst basaal beveiligd is. Afgesproken is bijvoorbeeld dat alle websites van overheden gebruik moeten maken van het HTTPS-protocol (red., het ‘slotje op de website’) voor beveiligde uitwisseling van gegevens. Mede dankzij de streefbeeldafspraken die hierover zijn gemaakt, voldoet gemiddeld 80 procent van de overheden nu aan standaarden op dit gebied.’

‘Het internet is in feite niets anders dan een lijst standaarden’, constateert Steltman. ‘Miljarden mensen en organisaties kunnen met elkaar communiceren, zonder dat ze elkaar ooit gezien hebben, omdat ze standaarden gebruiken voor het uitwisselen van bijvoorbeeld e-mail. Standaarden die zich richten op de veiligheid vergroten, het vertrouwen in de overheid: je weet bijvoorbeeld dat communicatie met de overheid altijd beveiligd is. Ze jagen ook innovatie aan: doordat er standaarden zijn, kunnen mensen nieuwe toepassingen bedenken. Daarvoor is het ook belangrijk, dat data van de overheid open toegankelijk zijn. Een mooi voorbeeld van een innovatie op basis van overheidsdata vind ik CoVadem, Coöperatieve Vaardieptemetingen voor de binnenvaart. Door data over vaardiepten slim te combineren met andere gegevens, weet een binnenvaartschipper nu precies hoeveel lading hij kan meenemen. Daardoor kan hij zijn schip efficiënter gebruiken dan vroeger.’

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen