Skip to main content

iSamenleving Special

Deze special van publiekdenken gaat over de informatieveiligheid in de samenleving. In gesprek met Steven Luitjens en Michiel Steltman (Forum Standaardisatie) gaat men in op informatieveiligheid en moderne veiligheidsstandaarden.

Luitjens en Steltman zijn beiden lid van Forum Standaardisatie, een adviesorgaan dat het kabinet heeft ingesteld in 2006, met leden uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap. ‘Het zijn deskundigen zonder macht, die machtigen zonder deskundigheid adviseren’, zegt Luitjens iets gechargeerd. Nut en noodzaak van standaarden zijn duidelijk, vindt hij. ‘Het is belangrijk dat ict-systemen van verschillende overheden en bedrijven met elkaar kunnen ‘praten’. Standaarden voorkomen dat iemand alle gegevens opnieuw moet intypen, als bijvoorbeeld de politie een dossier naar het Openbaar Ministerie stuurt. Informatieveiligheid is een speerpunt van Forum Standaardisatie. Elke dag zijn datalekken in het nieuws. Door standaarden te gebruiken, weet je zeker dat een website op z’n minst basaal beveiligd is. Afgesproken is bijvoorbeeld dat alle websites van overheden gebruik moeten maken van het HTTPS-protocol (red., het ‘slotje op de website’) voor beveiligde uitwisseling van gegevens. Mede dankzij de streefbeeldafspraken die hierover zijn gemaakt, voldoet gemiddeld 80 procent van de overheden nu aan standaarden op dit gebied.’

‘Het internet is in feite niets anders dan een lijst standaarden’, constateert Steltman. ‘Miljarden mensen en organisaties kunnen met elkaar communiceren, zonder dat ze elkaar ooit gezien hebben, omdat ze standaarden gebruiken voor het uitwisselen van bijvoorbeeld e-mail. Standaarden die zich richten op de veiligheid vergroten, het vertrouwen in de overheid: je weet bijvoorbeeld dat communicatie met de overheid altijd beveiligd is. Ze jagen ook innovatie aan: doordat er standaarden zijn, kunnen mensen nieuwe toepassingen bedenken. Daarvoor is het ook belangrijk, dat data van de overheid open toegankelijk zijn. Een mooi voorbeeld van een innovatie op basis van overheidsdata vind ik CoVadem, Coöperatieve Vaardieptemetingen voor de binnenvaart. Door data over vaardiepten slim te combineren met andere gegevens, weet een binnenvaartschipper nu precies hoeveel lading hij kan meenemen. Daardoor kan hij zijn schip efficiënter gebruiken dan vroeger.’

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen