Je kunt allerlei kennisproducten zoals handreikingen en factsheets downloaden vanaf de websites van het IBD. Op de (besloten) community heb je ook toegang tot de bewerkbare versies van de documenten. Denk hierbij aan documentatie rond de organisatie van informatiebeveiliging zoals procedures en informatie over een o.a. incident response.
In het onderstaande overzicht zijn deze operationele kennisproducten per hoofdstuk (hoofdstuk 5 t/m 15 van de Tactische BIG) weergegeven:
5. Beveiligingsbeleid
Information Security Management System (ISMS)
Voorbeeld incident management en response beleid
Voorbeeld informatiebeveiligingsbeleid gemeenten
6. Organisatie van de informatiebeveiliging
Information Security Management System (ISMS)
Handreiking IB-functieprofiel Chief Information Security Officer (CISO)
Handreiking proces wijzigingsbeheer
Procedure nieuwe ICT-voorzieningen
Handreiking communicatieplan informatiebeveiliging
Geheimhoudingsverklaringen
Contractmanagement
Model voor een verwerkersovereenkomst
Handreiking penetratietesten
7. Beheer van bedrijfsmiddelen
Anti-malware beleid
Handreiking dataclassificatie
Handreiking proces configuratiebeheer
Handreiking Service Level Agreements (SLA)
Mobiele gegevensdragers
Mobile Device Management
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…