Marieke Vos blikt samen met je terug op de verantwoordingscyclus van ENSIA en alvast vooruit op de volgende. Er valt nog veel te verbeteren om de gemeenteraad dankzij duidelijke rapportage inzicht te geven in de stand van de gemeentelijke informatieveiligheid.
Het hoort bij professionals, zeker in het informatieveiligheidsdomein, om vooral te focussen op wat er beter kan. Edith van Ruijven, projectleider implementatie ENSIA, stelde op het congres echter dat we ook wel even mogen stilstaan bij wat er is bereikt: “Vrijwel alle gemeenten waren op tijd op alle drie de ENSIA-inlevermomenten. Dat is een wereldprestatie, want het was ontzettend veel werk. Er werd best sceptisch gekeken of gemeenten dit zouden kunnen. Ja, dus!” Ruim honderd ENSIA-coördinatoren uit het hele land, van Coevorden tot Schipluiden, waren aanwezig om openhartig over hun ervaringen te praten.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.