Skip to main content

Testen mailspoofing en versleuteling

Heb jij jouw domein zo ingesteld dat mailspoofing actief wordt tegengegaan en biedt je mailserver een gedegen transportversleuteling? Je kunt beide aspecten testen met een nieuwe versie van Internet.nl die Platform Internetstandaarden heeft gelanceerd.

Voorkomen van spoofing
Spoofing van e-mail is een veel voorkomende aanvalstechniek waarbij de aanvaller mail verstuurd vanaf andermans e-mailadres. Deze techniek wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het phishen van wachtwoorden en andere waardevolle informatie. Het kan worden tegengegaan met echtheidskenmerken gebaseerd op de standaarden DMARC, DKIM en SPF. Daarbij is het van belang om een voldoende strikte instelling (‘policy’) te kiezen, dat wil zeggen p=quarantine of p=reject voor DMARC en ~all of -all voor SPF. Internet.nl testte hier al op maar vanaf nu tellen de resultaten mee in de score, zoals aan het begin van het jaar al was aangekondigd.

Beveiligen van mailserververbindingen
Als e-mail onderweg niet versleuteld is, kan een aanvaller deze afluisteren. De standaard STARTTLS voorkomt dat passieve aanvallers e-mails onderweg kunnen lezen. Aanvullend beschermt DANE tegen actieve aanvallers, die door manipulatie van het mailverkeer de STARTTLS-encryptie kunnen verwijderen. Internet.nl controleerde al op deze standaarden. De nieuwe versie van Internet.nl checkt uitgebreider conform de factsheet “Beveilig verbindingen van mailservers” van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Bovendien wegen de testresultaten nu mee in de score.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen
90 procent van de professionals verwacht dat nieuwe regelgeving, zoals DORA, NIS2 en de EU AI Act, de werkdruk zal beinvloeden
Verder lezen
NZa verwijdert gevoelige informatie van 500.000 clienten in de ggz
Verder lezen
Lancering register voor Functionarissen voor Gegevensbescherming
Verder lezen
Van Weel verwijst naar andere landen bij vertraging NIS2
Verder lezen
Deze wachtwoorden moet je absoluut vermijden volgens cyberexperts, en 4 tips voor een sterk wachtwoord
Verder lezen
Microsoft moet LinkedIn gebruiker 50.000 euro betalen na inzet trackingcookies
Verder lezen
Beveiligingsexpert Schneier: privacy trekt overal aan het kortste eind
Verder lezen
Z-Cert: cyberdreiging neemt toe, meer samenwerking must
Verder lezen