Skip to main content

Vroegsignalering en Privacy

Jan Siebots, Initiatiefnemer van het project Landelijke uitrol vroegsignalering, stelt dat vroegsignalering van schulden en privacy elkaar niet hoeven te bijten als je als gemeente kunt legitimeren waarom je inbreuk maakt op privacy en je aan de spelregels houdt. Meer informatie over deze onderwerpen in dit artikel via Gemeente.nu.

Siebols startte in 2008 in de gemeente Amsterdam het project Vroeg Eropaf en werkte eraan tot zijn pensioen in mei 2016. In de aanpak werken gemeenten samen met crediteuren als energiemaatschappijen, lokale Belastingdienst en zorgverzekering. Ze krijgen een melding bij een betalingsachterstand om zo in een vroeg stadium mogelijke schuldenaren op te sporen en schuldhulpverlening te bieden.

Landelijke uitrol

Sinds zijn pensioen is Siebols bezig met de landelijke uitrol van het project. Er lopen op dit moment ongeveer vijftig vroegsignaleringsprojecten in rond de honderd gemeenten. ‘We zijn nu zo’n twee jaar bezig en de ambitie van landelijke uitrol gaat de goede kant op. Binnen gemeenten is er nadrukkelijke behoefte. Toen Vroeg Eropaf startte in Amsterdam kwamen veel gemeenten over de vloer met interesse. Maar alleen informatie was niet genoeg, het project moet echt ingezet en opgestart worden in een gemeente, of bij een aantal gemeenten gezamenlijk. Dat doen we nu met de projectgroep. Het leeft heel breed, overal waar we komen krijgen we de handen op elkaar.’

In de wet

De behoefte aan vroegsignalering van schulden is volgens Siebols groot en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Het kabinet werkt aan een wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) om gegevensuitwisseling voor vroegsignalering te faciliteren. Dat vroegsignalering in de wet wordt opgenomen is een hele belangrijke stap volgens Siebols. ‘De mogelijkheid is er al, maar er gaan hiermee meer opties ontstaan. Het is nog even afwachten wat het precies inhoudt. De verwachting is dat het medio 2020 zijn beslag gaat krijgen.’

Handreiking

Maar hoe waarborg je op dit moment bij vroegsignalering van schulden de privacy van debiteuren? En wat is er veranderd door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Op basis van de ervaringen uit het project Landelijke uitrol vroegsignalering is de handreiking ‘Vroegsignalering schulden en bescherming persoonsgegevens’ (pdf) gemaakt door PBLQ. Deze toont volgens de makers aan dat het mogelijk is om de privacy te waarborgen, mits aan enkele randvoorwaarden wordt voldaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen