Skip to main content

Vroegsignalering en Privacy

Jan Siebots, Initiatiefnemer van het project Landelijke uitrol vroegsignalering, stelt dat vroegsignalering van schulden en privacy elkaar niet hoeven te bijten als je als gemeente kunt legitimeren waarom je inbreuk maakt op privacy en je aan de spelregels houdt. Meer informatie over deze onderwerpen in dit artikel via Gemeente.nu.

Siebols startte in 2008 in de gemeente Amsterdam het project Vroeg Eropaf en werkte eraan tot zijn pensioen in mei 2016. In de aanpak werken gemeenten samen met crediteuren als energiemaatschappijen, lokale Belastingdienst en zorgverzekering. Ze krijgen een melding bij een betalingsachterstand om zo in een vroeg stadium mogelijke schuldenaren op te sporen en schuldhulpverlening te bieden.

Landelijke uitrol

Sinds zijn pensioen is Siebols bezig met de landelijke uitrol van het project. Er lopen op dit moment ongeveer vijftig vroegsignaleringsprojecten in rond de honderd gemeenten. ‘We zijn nu zo’n twee jaar bezig en de ambitie van landelijke uitrol gaat de goede kant op. Binnen gemeenten is er nadrukkelijke behoefte. Toen Vroeg Eropaf startte in Amsterdam kwamen veel gemeenten over de vloer met interesse. Maar alleen informatie was niet genoeg, het project moet echt ingezet en opgestart worden in een gemeente, of bij een aantal gemeenten gezamenlijk. Dat doen we nu met de projectgroep. Het leeft heel breed, overal waar we komen krijgen we de handen op elkaar.’

In de wet

De behoefte aan vroegsignalering van schulden is volgens Siebols groot en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Het kabinet werkt aan een wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) om gegevensuitwisseling voor vroegsignalering te faciliteren. Dat vroegsignalering in de wet wordt opgenomen is een hele belangrijke stap volgens Siebols. ‘De mogelijkheid is er al, maar er gaan hiermee meer opties ontstaan. Het is nog even afwachten wat het precies inhoudt. De verwachting is dat het medio 2020 zijn beslag gaat krijgen.’

Handreiking

Maar hoe waarborg je op dit moment bij vroegsignalering van schulden de privacy van debiteuren? En wat is er veranderd door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Op basis van de ervaringen uit het project Landelijke uitrol vroegsignalering is de handreiking ‘Vroegsignalering schulden en bescherming persoonsgegevens’ (pdf) gemaakt door PBLQ. Deze toont volgens de makers aan dat het mogelijk is om de privacy te waarborgen, mits aan enkele randvoorwaarden wordt voldaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen