Gemeente Zwolle & Informatiebeveiliging

Uit de ENSIA-evaluatie van de gemeente Zwolle bleek dat de beveiliging van Suwinet niet op orde was en daarnaast werd ook bij DigiD aansluitingen niet voldaan aan de normen. De gemeente zegt aan de slag te gaan om haar informatiebeveiliging te gaan verbeteren.

Geen beperkingen

Vraag is wat deze hiaten betekenen voor de veiligheid van gegevens van Zwolse burgers. Niets, verzekert een gemeentewoordvoerder. ,,De evaluatie over 2017 heeft opgeleverd dat er geen beperkingen zijn ten aanzien van beveiliging van gegevens van burgers en bedrijven. Het gaat hier om de hoogte van de aansprakelijkheidsbedragen in de contracten met de softwareleveranciers.”

Mocht er een datalek zijn, dan moet vastgelegd zijn wie voor de financiële schade opdraait. Naar aanleiding van het rapport is een verbeterplan opgesteld. ,,Concrete actie is het aanpassen van de contracten. Dit is ook de reden van geheimhouding. Het openbaar maken kan leveranciers benadelen en de onderhandelingspositie van Zwolle negatief beïnvloeden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen