Gemeente Zwolle & Informatiebeveiliging

Uit de ENSIA-evaluatie van de gemeente Zwolle bleek dat de beveiliging van Suwinet niet op orde was en daarnaast werd ook bij DigiD aansluitingen niet voldaan aan de normen. De gemeente zegt aan de slag te gaan om haar informatiebeveiliging te gaan verbeteren.

Geen beperkingen

Vraag is wat deze hiaten betekenen voor de veiligheid van gegevens van Zwolse burgers. Niets, verzekert een gemeentewoordvoerder. ,,De evaluatie over 2017 heeft opgeleverd dat er geen beperkingen zijn ten aanzien van beveiliging van gegevens van burgers en bedrijven. Het gaat hier om de hoogte van de aansprakelijkheidsbedragen in de contracten met de softwareleveranciers.”

Mocht er een datalek zijn, dan moet vastgelegd zijn wie voor de financiële schade opdraait. Naar aanleiding van het rapport is een verbeterplan opgesteld. ,,Concrete actie is het aanpassen van de contracten. Dit is ook de reden van geheimhouding. Het openbaar maken kan leveranciers benadelen en de onderhandelingspositie van Zwolle negatief beïnvloeden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen