Gemeente Zwolle & Informatiebeveiliging

Uit de ENSIA-evaluatie van de gemeente Zwolle bleek dat de beveiliging van Suwinet niet op orde was en daarnaast werd ook bij DigiD aansluitingen niet voldaan aan de normen. De gemeente zegt aan de slag te gaan om haar informatiebeveiliging te gaan verbeteren.

Geen beperkingen

Vraag is wat deze hiaten betekenen voor de veiligheid van gegevens van Zwolse burgers. Niets, verzekert een gemeentewoordvoerder. ,,De evaluatie over 2017 heeft opgeleverd dat er geen beperkingen zijn ten aanzien van beveiliging van gegevens van burgers en bedrijven. Het gaat hier om de hoogte van de aansprakelijkheidsbedragen in de contracten met de softwareleveranciers.”

Mocht er een datalek zijn, dan moet vastgelegd zijn wie voor de financiële schade opdraait. Naar aanleiding van het rapport is een verbeterplan opgesteld. ,,Concrete actie is het aanpassen van de contracten. Dit is ook de reden van geheimhouding. Het openbaar maken kan leveranciers benadelen en de onderhandelingspositie van Zwolle negatief beïnvloeden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen