Skip to main content

Gemeente Zwolle & Informatiebeveiliging

Uit de ENSIA-evaluatie van de gemeente Zwolle bleek dat de beveiliging van Suwinet niet op orde was en daarnaast werd ook bij DigiD aansluitingen niet voldaan aan de normen. De gemeente zegt aan de slag te gaan om haar informatiebeveiliging te gaan verbeteren.

Geen beperkingen

Vraag is wat deze hiaten betekenen voor de veiligheid van gegevens van Zwolse burgers. Niets, verzekert een gemeentewoordvoerder. ,,De evaluatie over 2017 heeft opgeleverd dat er geen beperkingen zijn ten aanzien van beveiliging van gegevens van burgers en bedrijven. Het gaat hier om de hoogte van de aansprakelijkheidsbedragen in de contracten met de softwareleveranciers.”

Mocht er een datalek zijn, dan moet vastgelegd zijn wie voor de financiële schade opdraait. Naar aanleiding van het rapport is een verbeterplan opgesteld. ,,Concrete actie is het aanpassen van de contracten. Dit is ook de reden van geheimhouding. Het openbaar maken kan leveranciers benadelen en de onderhandelingspositie van Zwolle negatief beïnvloeden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen