Skip to main content

Informatiebeveiliging & Samenwerkingsverbanden

Slagvaardigheid is de sleutel als het gaat om het inregelen van informatiebeveiliging binnen samenwerkingsverbanden. Cocensus, een samenwerkingsverband tussen gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer, geeft in dit artikel inzicht in hoe dit gerealiseerd kan worden.

Introductie

Een gemeentelijk samenwerkingsverband heeft in informatiebeveiliging met dezelfde uitdagingen te maken als een afzonderlijke gemeente. Maar er zijn wel verschillen. De focus en slagvaardigheid is bijvoorbeeld groot, zodat vrij strenge maatregelen vlot ingevoerd kunnen worden. Dropbox of Gmail gebruiken? Vergeet het maar.

“Het is mooi dat wij als samenwerkingsverband volwaardig aangesloten kunnen zijn bij de IBD. We hebben veel aan hun ondersteuning, voor ons is de IBD een kennisbank,” zegt Nathaly Icke, afdelingsmanager Gegevensbeheer & IT en tevens CISO bij Cocensus. Cocensus is een gemeenschappelijke regeling op het gebied van belastingen en werkt voor elf gemeenten. Jaarlijks verstuurt het 1.266.621 belastingaanslagen. Er werken 139 mensen, in de hoofdvestiging in Hoofddorp en een nevenvestiging in Alkmaar. Het kantoor in Hoofddorp ademt een sfeer van soberheid en efficiency; veel burgers komen er niet. “We hebben wel een loket, maar dat wordt nauwelijks gebruikt,” zegt Icke. “Eigenlijk gaat alles via de post, telefoon en digitale kanalen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Zutphen beschermt privacy van inwoners onvoldoende: We erkennen dat ruiterlijk
Verder lezen
Verouderde stoplichten in Nederland blijken relatief makkelijk te hacken
Verder lezen
Hackers stuurden phishingmails vanuit denhaag.nl
Verder lezen
Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister
Verder lezen
Privacy First vraagt minister om aanpassing klantidentificatie banken
Verder lezen
Oekraine bant Telegram bij overheidsdiensten, leger en kritieke infrastructuur
Verder lezen
Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen