Skip to main content

Informatiebeveiliging & Samenwerkingsverbanden

Slagvaardigheid is de sleutel als het gaat om het inregelen van informatiebeveiliging binnen samenwerkingsverbanden. Cocensus, een samenwerkingsverband tussen gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer, geeft in dit artikel inzicht in hoe dit gerealiseerd kan worden.

Introductie

Een gemeentelijk samenwerkingsverband heeft in informatiebeveiliging met dezelfde uitdagingen te maken als een afzonderlijke gemeente. Maar er zijn wel verschillen. De focus en slagvaardigheid is bijvoorbeeld groot, zodat vrij strenge maatregelen vlot ingevoerd kunnen worden. Dropbox of Gmail gebruiken? Vergeet het maar.

“Het is mooi dat wij als samenwerkingsverband volwaardig aangesloten kunnen zijn bij de IBD. We hebben veel aan hun ondersteuning, voor ons is de IBD een kennisbank,” zegt Nathaly Icke, afdelingsmanager Gegevensbeheer & IT en tevens CISO bij Cocensus. Cocensus is een gemeenschappelijke regeling op het gebied van belastingen en werkt voor elf gemeenten. Jaarlijks verstuurt het 1.266.621 belastingaanslagen. Er werken 139 mensen, in de hoofdvestiging in Hoofddorp en een nevenvestiging in Alkmaar. Het kantoor in Hoofddorp ademt een sfeer van soberheid en efficiency; veel burgers komen er niet. “We hebben wel een loket, maar dat wordt nauwelijks gebruikt,” zegt Icke. “Eigenlijk gaat alles via de post, telefoon en digitale kanalen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen