Skip to main content

Informatiebeveiliging & Samenwerkingsverbanden

Slagvaardigheid is de sleutel als het gaat om het inregelen van informatiebeveiliging binnen samenwerkingsverbanden. Cocensus, een samenwerkingsverband tussen gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer, geeft in dit artikel inzicht in hoe dit gerealiseerd kan worden.

Introductie

Een gemeentelijk samenwerkingsverband heeft in informatiebeveiliging met dezelfde uitdagingen te maken als een afzonderlijke gemeente. Maar er zijn wel verschillen. De focus en slagvaardigheid is bijvoorbeeld groot, zodat vrij strenge maatregelen vlot ingevoerd kunnen worden. Dropbox of Gmail gebruiken? Vergeet het maar.

“Het is mooi dat wij als samenwerkingsverband volwaardig aangesloten kunnen zijn bij de IBD. We hebben veel aan hun ondersteuning, voor ons is de IBD een kennisbank,” zegt Nathaly Icke, afdelingsmanager Gegevensbeheer & IT en tevens CISO bij Cocensus. Cocensus is een gemeenschappelijke regeling op het gebied van belastingen en werkt voor elf gemeenten. Jaarlijks verstuurt het 1.266.621 belastingaanslagen. Er werken 139 mensen, in de hoofdvestiging in Hoofddorp en een nevenvestiging in Alkmaar. Het kantoor in Hoofddorp ademt een sfeer van soberheid en efficiency; veel burgers komen er niet. “We hebben wel een loket, maar dat wordt nauwelijks gebruikt,” zegt Icke. “Eigenlijk gaat alles via de post, telefoon en digitale kanalen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen