Nieuwe relaties gemeenten en leveranciers

Gemeenten hebben het vaak moeilijk als het gaat om het automatiseren van de dienstverlening en bedrijfsvoering. Er is behoefte naar samenwerkingen tussen gemeenten en andere overheden én IT-leveranciers. VNG Realisatie heeft een artikel geschreven over deze nieuwe relaties en een nieuwe vorm van relatiemanagement.

Nieuw informatielandschap

Han Wammes, manager leveranciersrelaties bij VNG Realisatie, duidt de huidige situatie van gemeenten in relatie tot de IT-markt: “Gemeenten willen graag de bestaande status quo openbreken zodat ook nieuwe partijen oplossingen kunnen aangedragen. Daar werken ze aan met de vormgeving van Common Ground, een nieuw informatielandschap dat er kort gezegd op neerkomt dat de data worden losgekoppeld van de applicaties. Dat betekent dat je die data ook in andere applicaties kunt gebruiken, applicaties die gemeenten met verschillende leveranciers maar bijvoorbeeld ook met burgerinitiatieven kunnen gaan ontwikkelen. Er wordt nu gewerkt aan Common Ground, maar de ontwikkeling van dit nieuwe informatielandschap kost tijd en de transitie per gemeente verschilt. Daarom werken we vanuit VNG Realisatie ook aan de ondersteuning van gemeenten die hen helpt in de huidige situatie.” Dat doet VNG Realisatie met instrumenten als de gezamenlijke inkoopvoorwaarden voor de inkoop van IT (GIBIT), de GEMMA Softwarecatalogus, het StUF-testplatform en GEMMA Online. En gezamenlijke aanbestedingen zoals die voor telefonie en de realisatie van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). Die instrumenten worden goed benut: ruim driekwart van alle gemeenten gebruikt inmiddels de GIBIT. GGI bestaat uit diverse onderdelen, zoals GGI-Veilig. Met GGI-Veilig kopen gemeenten gezamenlijk beveiligingsdiensten en technische voorzieningen in, die hun digitale weerbaarheid vergroten. Die marktconsultatie loopt, 252 gemeenten hebben aangegeven interesse te hebben om van GGI-Veilig gebruik te maken.

Twee sporen

Bij een veranderend IT-landschap hoort een andere relatie tussen gemeenten en IT-leveranciers en daarom werkt VNG Realisatie aan een nieuwe vorm van leveranciersmanagement. Wammes: “We werken langs twee sporen. We faciliteren de collectivisering van activiteiten van gemeenten, bijvoorbeeld met gezamenlijke aanbestedingen zoals voor de GGI. En we maken duidelijke afspraken met de markt over hoe we samen de verandering naar Common Ground doorzetten.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen