Skip to main content

Nieuwe relaties gemeenten en leveranciers

Gemeenten hebben het vaak moeilijk als het gaat om het automatiseren van de dienstverlening en bedrijfsvoering. Er is behoefte naar samenwerkingen tussen gemeenten en andere overheden én IT-leveranciers. VNG Realisatie heeft een artikel geschreven over deze nieuwe relaties en een nieuwe vorm van relatiemanagement.

Nieuw informatielandschap

Han Wammes, manager leveranciersrelaties bij VNG Realisatie, duidt de huidige situatie van gemeenten in relatie tot de IT-markt: “Gemeenten willen graag de bestaande status quo openbreken zodat ook nieuwe partijen oplossingen kunnen aangedragen. Daar werken ze aan met de vormgeving van Common Ground, een nieuw informatielandschap dat er kort gezegd op neerkomt dat de data worden losgekoppeld van de applicaties. Dat betekent dat je die data ook in andere applicaties kunt gebruiken, applicaties die gemeenten met verschillende leveranciers maar bijvoorbeeld ook met burgerinitiatieven kunnen gaan ontwikkelen. Er wordt nu gewerkt aan Common Ground, maar de ontwikkeling van dit nieuwe informatielandschap kost tijd en de transitie per gemeente verschilt. Daarom werken we vanuit VNG Realisatie ook aan de ondersteuning van gemeenten die hen helpt in de huidige situatie.” Dat doet VNG Realisatie met instrumenten als de gezamenlijke inkoopvoorwaarden voor de inkoop van IT (GIBIT), de GEMMA Softwarecatalogus, het StUF-testplatform en GEMMA Online. En gezamenlijke aanbestedingen zoals die voor telefonie en de realisatie van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). Die instrumenten worden goed benut: ruim driekwart van alle gemeenten gebruikt inmiddels de GIBIT. GGI bestaat uit diverse onderdelen, zoals GGI-Veilig. Met GGI-Veilig kopen gemeenten gezamenlijk beveiligingsdiensten en technische voorzieningen in, die hun digitale weerbaarheid vergroten. Die marktconsultatie loopt, 252 gemeenten hebben aangegeven interesse te hebben om van GGI-Veilig gebruik te maken.

Twee sporen

Bij een veranderend IT-landschap hoort een andere relatie tussen gemeenten en IT-leveranciers en daarom werkt VNG Realisatie aan een nieuwe vorm van leveranciersmanagement. Wammes: “We werken langs twee sporen. We faciliteren de collectivisering van activiteiten van gemeenten, bijvoorbeeld met gezamenlijke aanbestedingen zoals voor de GGI. En we maken duidelijke afspraken met de markt over hoe we samen de verandering naar Common Ground doorzetten.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen