Skip to main content

Cybersecurity en de rol van de overheid

ICTU heeft onlangs een interview met Melanie Rieback van Radically Open Security gepubliceerd over het openstellen van kennis m.b.t. digitale veiligheid. Ook binnen de overheid. Je lees het gehele interview over de verspreiding van deze kennis in dit artikel.

Overheidsinstellingen besteden de zorg voor digitale veiligheid graag uit aan externe partijen. Die staan niet te springen om hun kennis en expertise met hun opdrachtgevers te delen. Melanie Rieback stoort zich aan deze geslotenheid. Met haar bedrijf Radically Open Security wil zij de markt opschudden. ‘Digitale veiligheid mag voor de overheid geen black box zijn. Daarvoor zijn de bedreigingen te groot.’

Melanie Rieback groeide op in Florida, haar moeder was computerprogrammeur en haar vader elektrotechnicus. Op haar zevende schreef zij haar eerste, eenvoudige, computerprogramma’s. Als tiener legde ze contacten op bulletinboards en las ze over hackers. Na wat omzwervingen ging ze Computer Science studeren aan de VU Amsterdam, waar ze onder leiding van oud-professor Andrew Tanenbaum promoveerde. Vier jaar werkte ze daar als universitair docent, waarna ze voor het bedrijfsleven koos. In 2014 richtte ze Radically Open Security (ROS) op, een internationaal netwerk van ethisch hackers en cybersecurity-experts. Samen voeren ze penetration tests uit, waarmee ze de veiligheid van computersystemen testen. Dit doen ze in opdracht van zo’n 65 organisaties, waaronder ook overheidsinstanties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen