Cybersecurity en de rol van de overheid

ICTU heeft onlangs een interview met Melanie Rieback van Radically Open Security gepubliceerd over het openstellen van kennis m.b.t. digitale veiligheid. Ook binnen de overheid. Je lees het gehele interview over de verspreiding van deze kennis in dit artikel.

Overheidsinstellingen besteden de zorg voor digitale veiligheid graag uit aan externe partijen. Die staan niet te springen om hun kennis en expertise met hun opdrachtgevers te delen. Melanie Rieback stoort zich aan deze geslotenheid. Met haar bedrijf Radically Open Security wil zij de markt opschudden. ‘Digitale veiligheid mag voor de overheid geen black box zijn. Daarvoor zijn de bedreigingen te groot.’

Melanie Rieback groeide op in Florida, haar moeder was computerprogrammeur en haar vader elektrotechnicus. Op haar zevende schreef zij haar eerste, eenvoudige, computerprogramma’s. Als tiener legde ze contacten op bulletinboards en las ze over hackers. Na wat omzwervingen ging ze Computer Science studeren aan de VU Amsterdam, waar ze onder leiding van oud-professor Andrew Tanenbaum promoveerde. Vier jaar werkte ze daar als universitair docent, waarna ze voor het bedrijfsleven koos. In 2014 richtte ze Radically Open Security (ROS) op, een internationaal netwerk van ethisch hackers en cybersecurity-experts. Samen voeren ze penetration tests uit, waarmee ze de veiligheid van computersystemen testen. Dit doen ze in opdracht van zo’n 65 organisaties, waaronder ook overheidsinstanties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen