Cybersecurity en de rol van de overheid

ICTU heeft onlangs een interview met Melanie Rieback van Radically Open Security gepubliceerd over het openstellen van kennis m.b.t. digitale veiligheid. Ook binnen de overheid. Je lees het gehele interview over de verspreiding van deze kennis in dit artikel.

Overheidsinstellingen besteden de zorg voor digitale veiligheid graag uit aan externe partijen. Die staan niet te springen om hun kennis en expertise met hun opdrachtgevers te delen. Melanie Rieback stoort zich aan deze geslotenheid. Met haar bedrijf Radically Open Security wil zij de markt opschudden. ‘Digitale veiligheid mag voor de overheid geen black box zijn. Daarvoor zijn de bedreigingen te groot.’

Melanie Rieback groeide op in Florida, haar moeder was computerprogrammeur en haar vader elektrotechnicus. Op haar zevende schreef zij haar eerste, eenvoudige, computerprogramma’s. Als tiener legde ze contacten op bulletinboards en las ze over hackers. Na wat omzwervingen ging ze Computer Science studeren aan de VU Amsterdam, waar ze onder leiding van oud-professor Andrew Tanenbaum promoveerde. Vier jaar werkte ze daar als universitair docent, waarna ze voor het bedrijfsleven koos. In 2014 richtte ze Radically Open Security (ROS) op, een internationaal netwerk van ethisch hackers en cybersecurity-experts. Samen voeren ze penetration tests uit, waarmee ze de veiligheid van computersystemen testen. Dit doen ze in opdracht van zo’n 65 organisaties, waaronder ook overheidsinstanties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen