Skip to main content

Digitale Burgerparticipatie

Het Rathenau Instituut heeft onderzoek gedaan naar de mate van burgerparticipatie- en betrokkenheid en wat de digitalisering hierin teweeg heeft gebracht. Met informatie over het vergroten van deze betrokkenheid.

Introductie

Er is de laatste tijd veel discussie over de stand van de democratie in Nederland. En dan gaat het niet in de laatste plaats vaak over de impact van de digitalisering van de samenleving op het democratisch debat. Die impact werkt twee kanten op. Zoals technologie altijd zowel een zegen als een vloek is. Aan de ene kant zijn er zorgen over de digitalisering van de nieuwsvoorziening die vragen oproept over de verspreiding van ‘nepnieuws’ online en het ontstaan van ‘filterbubbels’ die het democratisch debat kunnen ondermijnen (Van Keulen et al, 2018). Aan de andere kant – en daar gaat het in deze bijdrage over – kunnen digitale instrumenten helpen om de bestaande representatieve democratie te versterken. In ons rapport ‘Online meebeslissen’ concluderen we dat onder de juiste voorwaarden burgers met deze instrumenten nauwer bij besluitvorming betrokken kunnen worden. Nu het raadgevend referendum uit ons nationale democratisch landschap dreigt te verdwijnen, neemt de noodzaak toe. Want één ding staat vast: uit onderzoeken blijkt keer op keer dat burgers meer mogelijkheden willen om in te spreken en mee te beslissen. En ook aan de kant van bestuurders zien we een verlangen naar meer democratische vernieuwing. Digitale technologie kan daarbij helpen. Maar het is geen quick fix.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen