Digitale Burgerparticipatie

Het Rathenau Instituut heeft onderzoek gedaan naar de mate van burgerparticipatie- en betrokkenheid en wat de digitalisering hierin teweeg heeft gebracht. Met informatie over het vergroten van deze betrokkenheid.

Introductie

Er is de laatste tijd veel discussie over de stand van de democratie in Nederland. En dan gaat het niet in de laatste plaats vaak over de impact van de digitalisering van de samenleving op het democratisch debat. Die impact werkt twee kanten op. Zoals technologie altijd zowel een zegen als een vloek is. Aan de ene kant zijn er zorgen over de digitalisering van de nieuwsvoorziening die vragen oproept over de verspreiding van ‘nepnieuws’ online en het ontstaan van ‘filterbubbels’ die het democratisch debat kunnen ondermijnen (Van Keulen et al, 2018). Aan de andere kant – en daar gaat het in deze bijdrage over – kunnen digitale instrumenten helpen om de bestaande representatieve democratie te versterken. In ons rapport ‘Online meebeslissen’ concluderen we dat onder de juiste voorwaarden burgers met deze instrumenten nauwer bij besluitvorming betrokken kunnen worden. Nu het raadgevend referendum uit ons nationale democratisch landschap dreigt te verdwijnen, neemt de noodzaak toe. Want één ding staat vast: uit onderzoeken blijkt keer op keer dat burgers meer mogelijkheden willen om in te spreken en mee te beslissen. En ook aan de kant van bestuurders zien we een verlangen naar meer democratische vernieuwing. Digitale technologie kan daarbij helpen. Maar het is geen quick fix.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen