Kamerbrief verhogen informatieveiligheid

Hoe kunnen we maatregelen treffen die de informatieveiligheid bij de overheid verhogen? Staatssecretaris Knops van BZK heeft de uitwerking van maatregelen toegelicht in deze Kamerbrief. O.a. ENSIA, de BIO en verankering in Wet- en regelgeving worden toegelicht.

Als onderdeel van de Agenda Digitale Overheid ‘NL DIGIbeter’1stuur ik uw Kamerde toegezegde nadere uitwerking van maatregelen om de informatieveiligheid bijde overheid te verhogen.De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van debescherming van persoonsgegevens en de te treffen beveiligingsmaatregelen.Voor deze bescherming is het van belang dat overheden permanent zorgdragenvoor de integriteit van hun systemen en processen en dat de online communicatiemet burgers en ondernemers op een veilige manier verloopt. Ook dient deoverheid, als publiek orgaan, als launching customer het goede voorbeeld tegeven. Voor de overheid betekent dat vooral: een krachtige regierol,meebewegen met de ontwikkelingen, overheidsbreed samenwerken envoorwaarden scheppen.

Dat het zaak is dat de overheid meebeweegt en zelf initiatieven ontplooit om meete kunnen met de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering heb ikuitgewerkt in de recente overheidsbrede agenda ‘NL DIGIbeter’. Uitvoering vandeze agenda vraagt om blijvende aandacht voor de risico’s die verdergaandetechnologische en maatschappelijke ontwikkelingen brengen. Om hieraantegemoet te komen is overheidsbreed een actie-agenda opgesteld.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen