Skip to main content

Kamerbrief verhogen informatieveiligheid

Hoe kunnen we maatregelen treffen die de informatieveiligheid bij de overheid verhogen? Staatssecretaris Knops van BZK heeft de uitwerking van maatregelen toegelicht in deze Kamerbrief. O.a. ENSIA, de BIO en verankering in Wet- en regelgeving worden toegelicht.

Als onderdeel van de Agenda Digitale Overheid ‘NL DIGIbeter’1stuur ik uw Kamerde toegezegde nadere uitwerking van maatregelen om de informatieveiligheid bijde overheid te verhogen.De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van debescherming van persoonsgegevens en de te treffen beveiligingsmaatregelen.Voor deze bescherming is het van belang dat overheden permanent zorgdragenvoor de integriteit van hun systemen en processen en dat de online communicatiemet burgers en ondernemers op een veilige manier verloopt. Ook dient deoverheid, als publiek orgaan, als launching customer het goede voorbeeld tegeven. Voor de overheid betekent dat vooral: een krachtige regierol,meebewegen met de ontwikkelingen, overheidsbreed samenwerken envoorwaarden scheppen.

Dat het zaak is dat de overheid meebeweegt en zelf initiatieven ontplooit om meete kunnen met de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering heb ikuitgewerkt in de recente overheidsbrede agenda ‘NL DIGIbeter’. Uitvoering vandeze agenda vraagt om blijvende aandacht voor de risico’s die verdergaandetechnologische en maatschappelijke ontwikkelingen brengen. Om hieraantegemoet te komen is overheidsbreed een actie-agenda opgesteld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen