Stijging Digitale Volwassenheid

Er is een stijging geconstateerd in de digitale volwassenheid bij gemeenten. VNG Realisatie heeft hier onderzoek naar gedaan en de beschikbaarheid van 56 producten werd daarbij onderzocht. Over de hele linie werd een stijging gerealiseerd.

Ten opzichte van 2017 laat het onderzoek een stijging zien van het landelijk gemiddelde. Bij producten voor burgers steeg de gemiddelde digitale volwassenheid van 73 procent naar 76 procent. Bij producten voor ondernemers steeg het gemiddelde van 59 procent naar 63 procent. De best scorende gemeenten voor burgers zijn Bronckhorst met 100 procent en Amsterdam, Lansingerland en Zuidhorn met 97 procent, op de voet gevolgd door Den Haag en Breda (96 procent). Voor ondernemers scoren Waalwijk (100 procent), Den Haag (97 procent), Wassenaar (95 procent) en Maastricht (93 procent) het best. Een score van 100 procent betekent dat de gemeente voor alle producten die zij aanbiedt volledig digitaal volwassen is. Dat houdt in de meeste gevallen in dat de gemeentelijke website een vooringevuld aanvraagformulier biedt dat digitaal verzonden kan worden. Meer informatie over de aanleiding en uitvoering van het onderzoek vindt u in de toelichting (PDF).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen