Stijging Digitale Volwassenheid

Er is een stijging geconstateerd in de digitale volwassenheid bij gemeenten. VNG Realisatie heeft hier onderzoek naar gedaan en de beschikbaarheid van 56 producten werd daarbij onderzocht. Over de hele linie werd een stijging gerealiseerd.

Ten opzichte van 2017 laat het onderzoek een stijging zien van het landelijk gemiddelde. Bij producten voor burgers steeg de gemiddelde digitale volwassenheid van 73 procent naar 76 procent. Bij producten voor ondernemers steeg het gemiddelde van 59 procent naar 63 procent. De best scorende gemeenten voor burgers zijn Bronckhorst met 100 procent en Amsterdam, Lansingerland en Zuidhorn met 97 procent, op de voet gevolgd door Den Haag en Breda (96 procent). Voor ondernemers scoren Waalwijk (100 procent), Den Haag (97 procent), Wassenaar (95 procent) en Maastricht (93 procent) het best. Een score van 100 procent betekent dat de gemeente voor alle producten die zij aanbiedt volledig digitaal volwassen is. Dat houdt in de meeste gevallen in dat de gemeentelijke website een vooringevuld aanvraagformulier biedt dat digitaal verzonden kan worden. Meer informatie over de aanleiding en uitvoering van het onderzoek vindt u in de toelichting (PDF).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen