Skip to main content

De Privacyrede 2019

Op 16 januari organiseert SURF samen met SETUP de Privacyrede 2019 in TivoliVredenburg. Tijdens deze bijeenkomst worden diverse presentaties gegeven met betrekking tot algoritmes en data. Heb jij je al aangemeld?

Hoe neutraal zijn algoritmes?

Op steeds meer plekken zitten er geen mensen meer aan de knoppen. Automatische systemen maken deze keuzes al. In welke wijken vinden er politiecontroles plaats? Welke gezinnen ontvangen er financiele steun? Wie wordt onderzocht op mogelijke fraude? Automatische systemen maken deze keuzes. Hoewel we graag geloven dat algoritmes neutraal zijn en ‘efficiëntere’ keuzes maken dan mensen, blijkt het vaak mis te gaan. De negatieve gevolgen zijn bovendien vele malen groter voor mensen die minder hoog op de economische en sociale ladder staan. Zorgt deze technologie voor een nieuwe verdeling in de samenleving, gebaseerd op statistische profielen?

Virginia Eubanks: de impact van data op ons leven

Virginia Eubanks (Associate Professor of Political Science, University at Albany) schrijft over technologie en sociale rechtvaardigheid. In de Privacyrede legt ze aan de hand van opzienbarende en pijnlijke voorbeelden uit hoe het nieuwe ‘data-regime’ serieuze impact op talloze levens heeft. Dit is voor iedereen die wil weten welk algoritmisch oordeel ons te wachten staat én hoe we samen in verzet komen. Voor haar boek Automating Inequality onderzocht ze de gevolgen van data mining en voorspellende algoritmen op de ‘working-class’ van Amerika.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen