De Privacyrede 2019

Op 16 januari organiseert SURF samen met SETUP de Privacyrede 2019 in TivoliVredenburg. Tijdens deze bijeenkomst worden diverse presentaties gegeven met betrekking tot algoritmes en data. Heb jij je al aangemeld?

Hoe neutraal zijn algoritmes?

Op steeds meer plekken zitten er geen mensen meer aan de knoppen. Automatische systemen maken deze keuzes al. In welke wijken vinden er politiecontroles plaats? Welke gezinnen ontvangen er financiele steun? Wie wordt onderzocht op mogelijke fraude? Automatische systemen maken deze keuzes. Hoewel we graag geloven dat algoritmes neutraal zijn en ‘efficiëntere’ keuzes maken dan mensen, blijkt het vaak mis te gaan. De negatieve gevolgen zijn bovendien vele malen groter voor mensen die minder hoog op de economische en sociale ladder staan. Zorgt deze technologie voor een nieuwe verdeling in de samenleving, gebaseerd op statistische profielen?

Virginia Eubanks: de impact van data op ons leven

Virginia Eubanks (Associate Professor of Political Science, University at Albany) schrijft over technologie en sociale rechtvaardigheid. In de Privacyrede legt ze aan de hand van opzienbarende en pijnlijke voorbeelden uit hoe het nieuwe ‘data-regime’ serieuze impact op talloze levens heeft. Dit is voor iedereen die wil weten welk algoritmisch oordeel ons te wachten staat én hoe we samen in verzet komen. Voor haar boek Automating Inequality onderzocht ze de gevolgen van data mining en voorspellende algoritmen op de ‘working-class’ van Amerika.

Verder lezen bij de bron
Animatievideo Suwinet-inkijk
Comedy Avond IB

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap