Skip to main content

De Privacyrede 2019

Op 16 januari organiseert SURF samen met SETUP de Privacyrede 2019 in TivoliVredenburg. Tijdens deze bijeenkomst worden diverse presentaties gegeven met betrekking tot algoritmes en data. Heb jij je al aangemeld?

Hoe neutraal zijn algoritmes?

Op steeds meer plekken zitten er geen mensen meer aan de knoppen. Automatische systemen maken deze keuzes al. In welke wijken vinden er politiecontroles plaats? Welke gezinnen ontvangen er financiele steun? Wie wordt onderzocht op mogelijke fraude? Automatische systemen maken deze keuzes. Hoewel we graag geloven dat algoritmes neutraal zijn en ‘efficiëntere’ keuzes maken dan mensen, blijkt het vaak mis te gaan. De negatieve gevolgen zijn bovendien vele malen groter voor mensen die minder hoog op de economische en sociale ladder staan. Zorgt deze technologie voor een nieuwe verdeling in de samenleving, gebaseerd op statistische profielen?

Virginia Eubanks: de impact van data op ons leven

Virginia Eubanks (Associate Professor of Political Science, University at Albany) schrijft over technologie en sociale rechtvaardigheid. In de Privacyrede legt ze aan de hand van opzienbarende en pijnlijke voorbeelden uit hoe het nieuwe ‘data-regime’ serieuze impact op talloze levens heeft. Dit is voor iedereen die wil weten welk algoritmisch oordeel ons te wachten staat én hoe we samen in verzet komen. Voor haar boek Automating Inequality onderzocht ze de gevolgen van data mining en voorspellende algoritmen op de ‘working-class’ van Amerika.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen