Tijd voor persoonlijk datamanagement

Wat zou goed datamanagement (Regie op Gegevens) kunnen betekenen voor burgers die bijvoorbeeld dagelijks zorg nodig hebben? In dit artikel vind je een aantal video’s over Nederlandse burgers en licht programmamanager Douwe Leguit diverse zaken toe rond Regie op Gegevens.

Vertrekpunt

“Het programma Regie op Gegevens heeft als vertrekpunt dat mensen inzage hebben in hun persoonlijke gegevens en het gebruik daarvan door derden, dat zij de mogelijkheid hebben om gegevens te corrigeren of verwijderen en – niet in de laatste plaats – dat zij gegevens kunnen (her)gebruiken, zowel binnen de overheid als daarbuiten.”

Transparantie verbetert

“Hierdoor verbetert de transparantie, neem de kwaliteit van gegevens toe en wordt de positie van de burger versterkt. Voor burgers en bedrijven zorgt het voor lastenverlichtingen en het optimaliseren van processen. Persoonlijk datamanagement draagt bij aan transparantie, inzage en correctie, digitale zelfbeschikking, privacy, dataminimalisatie, de kwaliteitsverbetering van gegevens en zelfredzaamheid van mensen. En het versterkt daarmee tevens digitale burgerrechten.”

Normenkader

Op dit moment ontstaan er verschillende afsprakenstelsels om burgers en bedrijven te ondersteunen bij de regie over hun gegevens. Het programma werkt daarom aan een normenkader voor de uitwisseling van gegevens. Dit normenkader, de Uniforme Set van Eisen (USvE) genoemd, bevat een aantal minimumeisen bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en privacy. Een eerste set van basisafspraken voor ‘regie op gegevens’ wordt in 2019 verwacht.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen