Skip to main content

Hackwedstrijd Hâck Den Haag

45 hackers gingen onlangs in de (cyber)aanval om de gemeente Den Haag en haar leveranciers te testen in de hackwedstrijd ‘Hâck Den Haag’. Tijdens deze wedstrijd is een totaal van 62 bugs opgespoord.

De ethische hackers (44 mannen en 1 vrouw) meldden tijdens dit unieke evenement een totaal van 62 ‘bugs’, waarvan 10 met potentiële impact. Eén melding was zelfs zo serieus dat de gemeente besloot het bijbehorende systeem (een interne service voor ambtenaren) stil te leggen. Geen van de hackers wist echter de persoonlijke (privacy-gevoelige) gegevensdata van de gemeente te bereiken. Tijdens de permanente gegevensanalyse door de gemeente kwam nog wel aan het licht dat een paar van de deelnemers elkaars computers bleken te hebben gehackt.

 “Met het resultaat als geheel zijn we uiteraard blij”, zei wethouder Rachid Guernaoui, die de gemeentelijke organisatie en ICT in zijn portefeuille heeft. “Onze digitale systemen worden 24 uur per dag actief gemonitord op kwetsbaarheden, er is dan ook geen reden om te twijfelen aan de veiligheid. Toch is het goed om regelmatig de proef op de som te nemen. Elke organisatie kent digitale uitdagingen, zeker ook grote gemeenten als Den Haag. Door samen te werken met gekwalificeerde bedrijven en getalenteerde hackers kunnen we onze ICT-systemen nog beter beveiligen. De resultaten van vandaag bevestigen nog maar eens hoe belangrijk het is om je regelmatig door externen te laten doorlichten, in dit geval door 45 hackers. Dat houdt ons scherp”.

Het Stadhuis was donderdag omgetoverd tot een waar ‘hackers dome’. De ethische hackers hadden ruim vijf uur de tijd om kwetsbaarheden op te sporen. Vooraf verklaarden zij zich akkoord met de voorwaarden van deze hackwedstrijd: de verplichting om kwetsbaarheden aan de organisatie te melden en deze niet verder te delen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen