Skip to main content

AVG & Wifi-tracking

Wat zegt de AVG eigenlijk over het onderwerp Wifi-tracking? Deniz Kilic zocht dit voor je uit en schreef een blog over Wifi-tracking en de AVG. De AP waarschuwde in 2018 in ieder geval nog dat tracking slechts onder strikte voorwaarden is toegestaan.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in december 2018 verduidelijkt dat het tellen van het aantal bezoekers in (semi) openbare ruimtes met behulp van trackingtechnologieën slechts onder zeer strikte voorwaarden is toegestaan. Naar aanleiding van dit bericht hebben een aantal gemeenten wifi-tracking in de binnenstad tijdelijk op stop gezet. Een trackingsbedrijf heeft ook bekend gemaakt te stoppen met het bieden van wifi-tracking als dienstverlening. Begin januari heeft een gemeente het volgen van bezoekers via wifi-tracking weer opgepakt.

In deze blog wordt uitgelegd waarom de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing is op wifi-tracking, hoe het zit met de rollen Verantwoordelijke en Verwerker en op welke grondslagen organisaties een beroep kunnen doen als zij wifi-tracking willen inzetten.

Wat is wifi-tracking en welke persoonsgegevens worden verwerkt bij wifi-trackingtechnologie?

Wifi-tracking houdt in dat met behulp van het signaal van mobiele apparaten mensen gevolgd kunnen worden. Wifi-tracking is ‘’makkelijk’’ omdat de telefoon niet verbonden hoeft te zijn met een wifi-netwerk om getrackt te worden door een sensor. Mobiele apparaten zenden continu wifi-signalen uit om een verbinding te kunnen maken met een wifi-hotspot. De sensor vangt de wifi-signalen op van de telefoon. Deze signalen bevatten het MAC-adres van de telefoon. Hierdoor is de telefoon onderscheidbaar van andere apparaten. De sensor verwerkt het MAC-adres in combinatie met andere gegevens, namelijk de signaalsterkte van het geregistreerde wifisignaal van het apparaat, de locatie van de telefoon, de datum en het tijdstip van de meting. Op basis van deze gegevens kan een data-analist informatie leveren over het aantal apparaten binnen het bereik van de sensor en het bewegingsgedrag van mensen. Bedrijven genereren op deze manier bedrijfseconomische gegevens rondom winkelgedrag en loopstromen binnen bepaalde gebieden.

Een MAC-adres is een persoonsgegeven op het moment dat dit wordt gecombineerd met andere (persoons) gegevens die te herleiden zijn naar een persoon. Die herleiding is mogelijk via de geobserveerde locatiegegevens van de mobiele telefoon. De gezamenlijke Europese privacy-toezichthouders (voorheen Artikel 29 -werkgroep) hebben dit standpunt nader uitgewerkt in Advies 13/2011 over geolocatiedienst en op slimme mobiele apparaten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen