het Kadaster en Common Ground

Niet alleen gemeenten kunnen baat hebben bij een gemeenschappelijke informatiekundige visie op ICT-infrastructuur voor gegevensverkeer. In dit artikel van iBestuur legt Marcel Reuvers uit hoe ook het Kadaster profijt kan hebben van Common Ground.

Van 24 tot en met 28 september werd in Zwolle het Fieldlab Dienstverlening gehouden. Vertegenwoordigers vanuit gemeenten, marktpartijen, uitvoeringsinstellingen, ontwerpers, software-ontwikkelaars en bestuurders dachten gedurende die dagen over en werkten aan innovatieve concepten voor de gemeentelijke dienstverlening. Een van de aanwezige partijen was het Kadaster, de organisatie die geografische en vastgoedinformatie in Nederland registreert. “Het waren vooral vertegenwoordigers vanuit gemeenten die in Zwolle aanwezig waren. Daarmee waren wij een beetje een vreemde eend in de bijt. Toch kijk ik met erg veel plezier terug op de week”, aldus Marcel Reuvers, werkzaam bij de afdeling Strategie en Beleid van het Kadaster. “Ik krijg zoveel energie van dit soort dagen. Ongelooflijk. Het mooie is dat je met circa honderdvijftig mensen vanuit allerlei gemeenten samen bezig bent met het maken van applicaties om de dienstverlening te verbeteren. Dat alleen al is apart, maar dat je alle opgedane kennis en kunde ook nog eens deelt met elkaar, maakt het wel uniek en bijzonder.”

Data bij de bron

Dat het Kadaster aanwezig was in Zwolle, is minder vreemd dan het lijkt. Marcel Reuvers bespeurt dat gemeenten met Common Ground een weg zijn ingeslagen die goed binnen de visie van het Kadaster past. ‘Data bij de bron’ en het scheiden van informatie en processen staan daarbij centraal. Reuvers illustreert een en ander aan de hand van een voorbeeld. “Stel dat je vandaag de dag digitaal een aanpassing wilt doen die te maken heeft met de openbare ruimte, zoals het weghalen van een omgewaaide boom. Nu nog moet die aanpassing een aardige route afleggen. Zo moet de aanpassing doorgegeven worden aan de verantwoordelijke bronhouder van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), zoals een gemeente, en vervolgens gaat de aanpassing nog langs de voorziening van het Samenwerkingsverband Bronhouders BGT (SVB-BGT), met ingewikkeld berichtenverkeer, voordat de wijziging wordt doorgevoerd in de Landelijke Voorziening BGT. Door informatie los te koppelen van de processen kan het sneller en beter en krijgen bronhouders (zoals gemeenten) bovendien meer regie op gegevens. In de nabije toekomst zijn er misschien wel vijftig processen, in plaats van het huidige enkele proces om de BGT bij te houden. Dat kan een monteur van lichtmasten zijn die met behulp van een app de BGT bijwerkt of de groenbeheerder die een omgewaaide boom met een andere app verwijderd. Dit lukt alleen als iedereen altijd naar dezelfde informatie kan kijken en de intelligentie in de gegevens zit en niet meer in de applicatie.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen