Beheer en monitoringmodel standaard verwerkersovereenkomst

Er is een beheer- en monitoringmodel rondom de standaardverwerkersovereenkomst vastgesteld en de overeenkomst is getoetst en besproken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Hoe dit model in elkaar zit lees je in dit artikel van de IBD.

Pas-toe-of-leg-uit in 2019, verplicht vanaf 2020

Vanaf december 2018 kunnen gemeenten en leveranciers gebruik maken van de standaard verwerkersovereenkomst gemeenten. In 2019 geldt de overeenkomst volgens het principe van pas-toe-of-leg-uit bij nieuwe verwerkingen en in situaties waarin nog geen verwerkersovereenkomst is afgesloten. De verplichting per 1/1/2020 wordt medio 2019 vastgesteld door het VNG bestuur en de verplichting wordt bekrachtigd in de ledenvergadering van de VNG.

Landsadvocaat

De overeenkomst is getoetst door de landsadvocaat. Deze heeft enkele suggesties gedaan voor verduidelijking en / of verbetering. Deze suggesties worden meegenomen in de beheercyclus.

Autoriteit Persoonsgegevens

De standaard is voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoewel de toezichthouder geen inhoudelijk oordeel velt over overeenkomsten geeft deze aan positief te staan tegen sectorale en collectieve afspraken ter bevordering van de bescherming van persoonsgegevens. De autoriteit heeft aan de VNG benadrukt dat het niet hebben van afspraken strijdig is met de wet en geeft aan dat een collectieve afspraak in dergelijke gevallen een uitkomst kan bieden. Inmiddels is bekend dat de Autoriteit is gestart met het controleren op verwerkersovereenkomsten.


Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

Jaarverslag AP 2019: meer focus op handhaving
Verder lezen
CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen
‘Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek’
Verder lezen
Wat je vandaag al moet met quantumtechnologie
Verder lezen
Spamfilter en IPv6
Verder lezen