Skip to main content

Beheer en monitoringmodel standaard verwerkersovereenkomst

Er is een beheer- en monitoringmodel rondom de standaardverwerkersovereenkomst vastgesteld en de overeenkomst is getoetst en besproken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Hoe dit model in elkaar zit lees je in dit artikel van de IBD.

Pas-toe-of-leg-uit in 2019, verplicht vanaf 2020

Vanaf december 2018 kunnen gemeenten en leveranciers gebruik maken van de standaard verwerkersovereenkomst gemeenten. In 2019 geldt de overeenkomst volgens het principe van pas-toe-of-leg-uit bij nieuwe verwerkingen en in situaties waarin nog geen verwerkersovereenkomst is afgesloten. De verplichting per 1/1/2020 wordt medio 2019 vastgesteld door het VNG bestuur en de verplichting wordt bekrachtigd in de ledenvergadering van de VNG.

Landsadvocaat

De overeenkomst is getoetst door de landsadvocaat. Deze heeft enkele suggesties gedaan voor verduidelijking en / of verbetering. Deze suggesties worden meegenomen in de beheercyclus.

Autoriteit Persoonsgegevens

De standaard is voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoewel de toezichthouder geen inhoudelijk oordeel velt over overeenkomsten geeft deze aan positief te staan tegen sectorale en collectieve afspraken ter bevordering van de bescherming van persoonsgegevens. De autoriteit heeft aan de VNG benadrukt dat het niet hebben van afspraken strijdig is met de wet en geeft aan dat een collectieve afspraak in dergelijke gevallen een uitkomst kan bieden. Inmiddels is bekend dat de Autoriteit is gestart met het controleren op verwerkersovereenkomsten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen