Skip to main content

Tussenstand NL DIGIbeter

De digitale overheid heeft een ambitieuze agenda op het gebied van IT onder de naam ‘NL DIGIbeter’. In dit artikel lees je hoe het staat met de actiepunten van de agenda tot nu toe.

NL DIGIbeter, de agenda voor de digitale overheid belooft ‘debat en aan de slag’. Voortvarendheid is immers het devies van verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops. Daarom kloppen we nu, ruim een halfjaar later, voor een tussenstand aan bij Katja Verhulst. Met een data agenda, een Kamerbrief, een waaier aan hackatons, challenges en pilots lijkt het erop dat de vaart er goed in zit.

Verhulst is waarnemend directeur Informatiesamenleving en Overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Ze heeft goede herinneringen aan de totstandkoming van de agenda. “Vóór de zomer wil ik iets hebben, zei de staatssecretaris bij zijn entree, passend bij zijn portefeuille en de opdracht in het regeerakkoord. We zijn gestart met een standaardbeleidsagenda, met veel tafels en praten. In lijn met het nieuwe elan sinds de komst van Knops zijn wij anders gaan werken. We stapten af van het idee dat de agenda perfect moet zijn en in beton gegoten. Uiteindelijk is de agenda scrummend en agile tot stand gekomen. Wat dat heeft opgeleverd is een agenda waarin we gepinpoint hebben waar de aandacht de komende tijd naartoe moet. Het is een tussenstand; rond de zomer van 2019 komen we met een herijking. In feite is de totstandkoming van de agenda een blauwdruk van hoe we de digitale transformatie willen aanpakken: oude patronen loslaten, in stappen durven denken, doorgaan met experimenteren. Realiteit met ambitie noem ik dat. Want er zit een interessante tegenstelling in deze opgave. Enerzijds moeten we de betrouwbare overheid blijven, anderzijds moeten we in het diepe durven springen. Die mentaliteit is nieuw; we hebben niet de pretentie om vraagstukken in een keer 100 procent op te lossen, maar proberen in kleine stappen het verschil te maken, proefondervindelijk ervaren waar we tegenaan lopen. Door schade en schande hebben we geleerd dat ICT-vraagstukken zo complex zijn dat dé oplossing niet bestaat. Bij elke stap die je maakt ontmoet je weer andere vraagstukken. En dan kun je best tegen de randen aanlopen. Dat leidt naar een openheid die echt nieuw is. Dat zag je ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens die laatst ten overstaande van honderden overheidsmedewerkers duidelijk maakte dat de AVG geen keurslijf hoeft te zijn, dat er veel meer kan dan we denken zolang je maar bewust met elkaar afspreekt vanuit welk doel je handelt en zolang de Grondwet je toetssteen blijft.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen