Skip to main content

Verwerker of niet?

De ins- en outs rond het begrip van ”verwerker” binnen de AVG. Wolfje Mijnders gaat hier in haar laatste blog op in aan de hand van een recentelijke overweging van een rechter in Noord-Nederland.

In een eerdere column beloofde ik al om in te gaan op het begrip verwerker. Dit leek mij een mooi moment, omdat de voorzieningenrechter in Noord-Nederland zich onlangs als verwerker heeft aangemerkt en de zaak met 21 belanghebbenden om die reden heeft gesplitst .

Een zeer opmerkelijke overweging van de rechter. De rechtspraak is namelijk zelfstandig verantwoordelijk. Het zou wat zijn als alle procespartijen met de rechters verwerkersovereenkomsten zouden moeten afsluiten (met als verwerkingsdoel: de zaak te laten winnen). In de Wet op de Rechterlijke Organisatie is bepaald dat rechterlijke ambtenaren met rechtspraak zijn belast en dat zij zijn verplicht tot geheimhouding van gegevens. Dat lijkt mij een duidelijk omschreven wettelijke taak. De rechtspraak bepaalt vervolgens zelf het doel en de middelen.

In de privacyverklaring op rechtspraak.nl staat dan ook beschreven: ‘Rechters kunnen zonder persoonsgegevens uw rechtszaak niet goed en zorgvuldig behandelen. Procespartijen (…) moeten daarom persoonsgegevens verstrekken zodat rechters in staat zijn een afgewogen oordeel te kunnen geven’. De voorzieningenrechter slaat in zijn overweging behoorlijk de plank behoorlijk mis. Overigens wel tekenend, want veel organisaties worstelen met deze afweging.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen