Brenno de Winter heeft een boek geschreven waarmee niet alleen experts aan de slag kunnen met informatiebeveiliging. In dit artikel van Computable kom je meer te weten van de Survivalgids die de Winter onlangs publiceerde.
Met zijn boek ‘Survivalgids voor de Digitale Jungle’ wil De Winter wil deze ‘expert-mythe’ doorbreken. ‘Veelal is het eigenlijk niet zo ingewikkeld om je beter te wapenen tegen bedreigingen. Je komt al heel ver als je je simpelweg bewust bent van de risico’s en logische maatregelen neemt. Iedere overheidsinstelling, zorgverlener of mkb-onderneming heel goed zelf regie kan nemen.’
De auteur toont aan dat het omgaan met gevaren niet het exclusieve domein van een afdeling riskmanagement hoeft te zijn die vaak ‘weggestopt achter in een organisatie’ zit. Hij doet dat door op toegankelijke wijze de basisprincipes achter informatiebeveiliging uit te leggen. Tevens legt hij een geaccepteerde methode (FMEA) neer om simpel risicoinschattingen te maken.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.