Skip to main content

Top 5 AVG-misverstanden

De top 5 AVG-misverstanden binnen de accountancy zijn voor je op een rij gezet door Helga Vercammen. Zo worden de meest bekende vraagstukken direct voor je beantwoord.

# 1. Ik mag mijn prospect geen nieuwsbrieven meer sturen zonder expliciete toestemming

Stel, u bent op een event en u wisselt meerdere visitekaartjes uit. Op deze visitekaartjes staan persoonsgegevens zoals naam, telefoonnummer, adres en email-adres van de contactpersoon (de prospect) vermeld.  De prospect is geïnteresseerd in de diensten die u aanbiedt. Een grijsgebied, is deze vorm van impliciete toestemming genoeg om iemand toe te voegen op LinkedIn en contact op te nemen?

Ja, deze impliciete toestemming is genoeg, mondelinge toestemming is ook toestemming. Echter is het bewijzen van mondelinge toestemming moeilijk, maar het feit dat u het visitekaartje heeft gekregen verondersteld dat deze toestemming aanwezig is. Bij het accepteren van het visitekaartje bent u verwerkingsverantwoordelijke voor de verkregen gegevens. U bent dus ook verplicht inzage te geven in deze gegevens of om de gegevens te verwijderen, te rectificeren, etc als de prospect hierom vraagt. Onder #4 leggen wij uit wat het betekent als u verwerkingsverantwoordelijke bent.

Mag u ook reclame en/of een nieuwsbrief toe sturen aan deze prospect? Dit mag in principe alleen na expliciete en vrijelijke gegeven toestemming. Stel dus eerst de vraag per mail aan de prospect of hij of zij op de mailinglist wil komen te staan. Ook moet u ervoor zorgen dat er altijd een Opt-out mogelijkheid is. Opt-out is de mogelijkheid voor de ontvanger om zich te kunnen uitschrijven. Indien de prospect aangeeft van Opt-out gebruik te willen maken moet u de persoonsgegevens verwijderen, tenzij u een andere grondslag hebt om deze alsnog te bewaren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen