Skip to main content

De beste vriend van de FG

Je kunt als privacy officer niet zonder de security officer of medewerker binnen de organisatie, zo stelt Michelle Wijnant. Waarom je stakeholders nodig hebt lees je in dit artikel.

Waarom de privacy officer & FG stakeholders nodig hebben

Recentelijke aanwezigheid op een internationaal privacycongres bevestigde namelijk wat we allemaal als FG weleens hebben ondervonden: als eenzaam roepende in de organisatiewoestijn ga je er niet komen. Je hebt stakeholders nodig, en specifiek de security officer als je grote vriend. Waarom? Omdat de security officer vaak al een heleboel kennis heeft, waardoor jij niet zelf alles hoeft te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het vaak al beschikbare overzicht van alle applicaties die worden gebruikt (handig voor je dataflow en verwerkingsregister). Daarnaast heeft de security officer inzage in welke beveiligingsmaatregelen er zijn (handig voor je verwerkingsregister, voor je verwerkersovereenkomsten en om te heroverwegen of het wel ‘passend’ is), tevens weet deze persoon hoe autorisaties zijn ingericht (yes, een goede inrichting kan nogal wat datalekken schelen!), hij of zij bekend is met de omgang met mailboxen en mappen van (ex-)medewerkers (ideaal voor je interne privacyverklaring en -beleid) en weet wat er technisch gezien wel/niet mogelijk is (hi, praktische invulling van privacy by design).

Maar, naast de security officer heb je natuurlijk meer stakeholders nodig om je vriendengroep mee te verrijken en zorgvuldige privacyomgang binnen je organisatie verder te implementeren. Wat te denken van de juridische afdeling/medewerker? Zij sluiten veelal de contracten met klanten, leveranciers en overige derde partijen. Hier vallen natuurlijk ook de verwerkersovereenkomsten onder, en wellicht kunnen ze je helpen met het reeds beoordelen van de locatie van de gecontracteerden (is het nodig om aanvullende passende waarborgen te treffen?). Of, de afdeling compliancy, die gewend is met omvangrijke en brede trajecten om te gaan, nieuwe wegen te bewandelen en een organisatie in lijn met wet- en regelgeving te laten functioneren? Allen onderdelen van je organisatie die je kunnen helpen met een deel van je takenpakket als FG.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen