Skip to main content

Blockchain handleiding voor gemeenten

Ben jij bestuurder of ambtenaar bij de gemeente en wil je met blockchaintechnologie aan de slag? Gebruik dan deze handleiding van VNG Realisatie.

Aanleiding publicatie

Binnen de Nederlandse overheid wordt reeds veel geëxperimenteerd met blockchaintechnologie. Zo zijn er ruim honderd pilots uitgevoerd binnen de lokale overheid (bijvoorbeeld binnen de VNG Pilotstarter). Hieraan zou de belofte die blockchain biedt op het vlak van transparantie en vertrouwen ten grondslag kunnen liggen. Blockchain biedt mogelijk antwoord op de vraag: hoe versterken overheden transparantie en vertrouwen tijdens de digitale transformatie? 

Het doel van veel van de pilots was om te experimenteren met blockchaintechnologie en te ontdekken wanneer de technologie van meerwaarde kan zijn voor lokale overheden. Een twintigtal van deze pilots heeft geresulteerd in een technisch Proof of Concept, en één daarvan heeft al tot een daadwerkelijke blockchain-implementatie geleid.

Boodschap aan bestuurders 

In de afgelopen decennia zijn steeds meer overheidsdienstverlening gedigitaliseerd met besloten, centrale automatiseringstechnologieën. Deze technologieën zijn besloten ingericht waardoor burgers en ondernemers dit steeds meer als een ‘black box’ zijn gaan ervaren. In het huidige tijdperk van digitale transformatie biedt blockchain de kans om digitale dienstverlening wél transparant te maken. Hiermee zou het vertrouwen in digitalisering van overheidsdienstverlening versterkt kunnen worden. Deze behoeften en kansen worden in het rapport uitgewerkt.

Wat hebben ambtenaren aan deze publicatie?

De publicatie maakt het voor ambtenaren mogelijk om te bepalen of blockchain geschikt is voor het oplossen van hun vraagstuk. Tevens wordt uiteengezet welke technische, organisatiekundige en juridische keuzes er dan gemaakt kunnen worden en wat daar de bijbehorende voor- en nadelen van zijn. Hiermee wordt het voor ambtenaren mogelijk om ontwerpvragen gezamenlijk met (technische) ontwikkelaars te beantwoorden. Tevens wordt ingegaan op hoe aan randvoorwaarden, zoals gezamenlijke afspraken en infrastructuur (binnen onder meer Common Ground), voldaan kan worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen