Skip to main content

GGZ NL adviseert leden over levering outcome informatie aan gemeente

GGZ Nederland ziet geen legitieme reden om uitkomstinformatie uit individuele behandeling op persoonsniveau aan gemeenten te leveren. Ze adviseren hun leden om tot andere afspraken te komen over inzage in de uitkomstindicatoren.

In diverse regio’s vragen gemeentes aan zorgaanbieders om uitkomstinformatie uit de individuele behandeling op persoonsniveau te leveren aan de gemeente. Leden van GGZ Nederland hebben zorgen over de privacy van hun cliënten en leggen GGZ Nederland de vraag voor of de gemeentes in hun recht staan.

GGZ Nederland ziet hiervoor, net als andere aanbieders van jeugdzorg, geen legitimatie in de relevante wetten. GGZ Nederland vindt het wel van groot belang dat aanbieders van zorg aan jeugd en de gemeente, immers financier van en verantwoordelijk voor de zorg, samenwerken om vraag en aanbod (kwantitatief en kwalitatief) goed op elkaar af te stemmen en te evalueren. Uitkomstinformatie kan hierbij van grote waarde zijn. Daarbij gaat het echter om trends in de uitkomstinformatie; inzage in uitkomstindicatoren op persoonsniveau is hiervoor niet nodig. Voor de gemeentes bestaan, binnen de wet, diverse mogelijkheden voor het verkrijgen van uitkomstinformatie.

GGZ Nederland adviseert haar leden om zich niet contractueel te binden aan het leveren van uitkomstinformatie uit de individuele behandeling op persoonsniveau, en met de gemeente, binnen de wettelijke mogelijkheden, te komen tot andere afspraken over inzage in de uitkomstindicatoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen