Skip to main content

Nieuwe editie ISO 31000 Risicomanagement

De populaire richtlijn ISO 31000 is vernieuwd en deze werd onlangs gepubliceerd. Deze kan worden toegepast in veel situaties en is een veelgebruikt referentiekader voor risicomanagement.

NEN heeft ISO 31000 overgenomen als Nederlandse norm: NEN-ISO 31000. De Nederlandse vertaling is in voorbereiding.

Risk-based denken

De nieuwe editie is nog duidelijker en toegankelijker voor iedereen die met risicomanagement aan de slag wil. De definitie van risico in ISO 31000 luidt: effect van onzekerheid op (het behalen van) doelstellingen. Risicomanagement is daarmee een hulpmiddel om bedreigingen (negatieve effecten) te beheersen en kansen (positieve effecten) te benutten en zo de prestaties van een organisatie, project of product te verbeteren. In ISO 31000 is het nieuwe centrale doel van risicomanagement dan ook: het realiseren en beschermen van waarde. De in de richtlijn geherformuleerde 8 principes ondersteunen dat centrale doel.

De overige belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige editie zijn:

  • Het aantal definities is beperkt tot degene die nodig om het risico-concept goed te beschrijven (oorzaak, gebeurtenis, kans en effect en beheersmaatregelen); alle overige definities komen in de nieuwe versie van ISO Guide 73;
  • Meer aandacht voor de rol van het topmanagement. Dat moet ervoor zorgen dat risicomanagement geïntegreerd wordt in alle activiteiten en besluitvormingsprocessen van de organisatie. En daarmee dat het onderdeel wordt van de governance van de organisatie. Daarom is als onderdeel van het hoofdstuk over het raamwerk voor risicomanagement, een aparte paragraaf opgenomen over de integratie (inbedding) van risicomanagement in de organisatie.
  • De beschrijving van het risicomanagementproces in relatie tot het raamwerk is veel duidelijker. Er is helder aangeven wat moet worden meegenomen bij het bepalen van de scope van het proces en in welk opzicht het noodzakelijke inzicht in de context verschilt van dat op organisatieniveau (bijvoorbeeld meer specifieke omstandigheden, stakeholders, van toepassing zijnde wetgeving, subdoelen, etcetera). Hierdoor wordt het vaststellen van de criteria voor het evalueren van risico’s ook beter ingekaderd;
  • Aparte aandacht voor het rapporteren van de resultaten van risicomanagementprocessen afhankelijk van de specifieke belangen en informatiebehoeften van stakeholders. Ook hier ligt een nieuwe link met de governance van een organisatie.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen
Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen
Data Protection Impact Assessment (DPIA) toont aan dat Jamf School veilig door scholen gebruikt kan worden
Verder lezen