Jaarcongres VNG

Op 4 en 5 juni wordt het VNG jaarcongres georganiseerd. Tijdens dit congres zijn er diverse deelsessies, waaronder ‘meer grip op veiligheid’. Dit is een sessie van de VNG die momenteel wordt ontwikkeld als cyberoefening die in november 2019 groots zal worden uitgevoerd. Je kunt je al aanmelden.

De informatiesamenleving beperkt zich niet meer tot de grenzen van het gemeentehuis. Het is breed in de maatschappij verankerd. Die digitalisering roept ook nieuwe veiligheidsvraagstukken op, waar bestuurders en colleges ook mee aan de slag moeten.

Hacken via ‘serious gaming’

Informatieveiligheid en cybercriminaliteit krijgen internationale aandacht. Ook op lokaal niveau worden bestuurders zich steeds meer bewust van cyberdreigingen die hun gemeente kunnen raken. Tijdens de Lochemconferenties ‘Waardevol digitaliseren’ werd het onderwerp geagendeerd. Bestuurders konden via serious gaming op een ‘veilige manier’ aanvoelen wat het betekent als de gemeente wordt gehackt.

Cyberoefening

Maar wat als de game werkelijkheid wordt en het cyberincident niet alleen de interne organisatie van de gemeente raakt, maar de potentie heeft om in korte tijd uit te groeien tot een project X 2.0? Hoe draai je dan aan de knoppen als bestuurder of als college? Hoe werk je samen met andere betrokkenen? Bieden ervaringen uit het veiligheidsdomein dan voldoende handvatten? De VNG werkt daarom momenteel aan een ware cyberoefening die in november dit jaar groots zal worden uitgevoerd.

VNG Jaarcongres 2019

Tijdens de deelsessie ‘Meer grip op veiligheid’ tijdens het Jaarcongres krijgen deelnemers een voorproefje van deze oefening. Ook worden inzichten uit de wetenschap en ervaringen vanuit het Openbaar Ministerie gedeeld die ingaan op de rol van het college van B en W. Diverse sprekers, waaronder cybersafety onderzoeker Willem Bantema en cyberofficier van justitie Jesse van der Putte, zullen met u hierover in gesprek gaan. Durft u het aan? meld u snel aan!

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen