Skip to main content

Jaarcongres VNG

Op 4 en 5 juni wordt het VNG jaarcongres georganiseerd. Tijdens dit congres zijn er diverse deelsessies, waaronder ‘meer grip op veiligheid’. Dit is een sessie van de VNG die momenteel wordt ontwikkeld als cyberoefening die in november 2019 groots zal worden uitgevoerd. Je kunt je al aanmelden.

De informatiesamenleving beperkt zich niet meer tot de grenzen van het gemeentehuis. Het is breed in de maatschappij verankerd. Die digitalisering roept ook nieuwe veiligheidsvraagstukken op, waar bestuurders en colleges ook mee aan de slag moeten.

Hacken via ‘serious gaming’

Informatieveiligheid en cybercriminaliteit krijgen internationale aandacht. Ook op lokaal niveau worden bestuurders zich steeds meer bewust van cyberdreigingen die hun gemeente kunnen raken. Tijdens de Lochemconferenties ‘Waardevol digitaliseren’ werd het onderwerp geagendeerd. Bestuurders konden via serious gaming op een ‘veilige manier’ aanvoelen wat het betekent als de gemeente wordt gehackt.

Cyberoefening

Maar wat als de game werkelijkheid wordt en het cyberincident niet alleen de interne organisatie van de gemeente raakt, maar de potentie heeft om in korte tijd uit te groeien tot een project X 2.0? Hoe draai je dan aan de knoppen als bestuurder of als college? Hoe werk je samen met andere betrokkenen? Bieden ervaringen uit het veiligheidsdomein dan voldoende handvatten? De VNG werkt daarom momenteel aan een ware cyberoefening die in november dit jaar groots zal worden uitgevoerd.

VNG Jaarcongres 2019

Tijdens de deelsessie ‘Meer grip op veiligheid’ tijdens het Jaarcongres krijgen deelnemers een voorproefje van deze oefening. Ook worden inzichten uit de wetenschap en ervaringen vanuit het Openbaar Ministerie gedeeld die ingaan op de rol van het college van B en W. Diverse sprekers, waaronder cybersafety onderzoeker Willem Bantema en cyberofficier van justitie Jesse van der Putte, zullen met u hierover in gesprek gaan. Durft u het aan? meld u snel aan!

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen