Skip to main content

Jaarcongres VNG

Op 4 en 5 juni wordt het VNG jaarcongres georganiseerd. Tijdens dit congres zijn er diverse deelsessies, waaronder ‘meer grip op veiligheid’. Dit is een sessie van de VNG die momenteel wordt ontwikkeld als cyberoefening die in november 2019 groots zal worden uitgevoerd. Je kunt je al aanmelden.

De informatiesamenleving beperkt zich niet meer tot de grenzen van het gemeentehuis. Het is breed in de maatschappij verankerd. Die digitalisering roept ook nieuwe veiligheidsvraagstukken op, waar bestuurders en colleges ook mee aan de slag moeten.

Hacken via ‘serious gaming’

Informatieveiligheid en cybercriminaliteit krijgen internationale aandacht. Ook op lokaal niveau worden bestuurders zich steeds meer bewust van cyberdreigingen die hun gemeente kunnen raken. Tijdens de Lochemconferenties ‘Waardevol digitaliseren’ werd het onderwerp geagendeerd. Bestuurders konden via serious gaming op een ‘veilige manier’ aanvoelen wat het betekent als de gemeente wordt gehackt.

Cyberoefening

Maar wat als de game werkelijkheid wordt en het cyberincident niet alleen de interne organisatie van de gemeente raakt, maar de potentie heeft om in korte tijd uit te groeien tot een project X 2.0? Hoe draai je dan aan de knoppen als bestuurder of als college? Hoe werk je samen met andere betrokkenen? Bieden ervaringen uit het veiligheidsdomein dan voldoende handvatten? De VNG werkt daarom momenteel aan een ware cyberoefening die in november dit jaar groots zal worden uitgevoerd.

VNG Jaarcongres 2019

Tijdens de deelsessie ‘Meer grip op veiligheid’ tijdens het Jaarcongres krijgen deelnemers een voorproefje van deze oefening. Ook worden inzichten uit de wetenschap en ervaringen vanuit het Openbaar Ministerie gedeeld die ingaan op de rol van het college van B en W. Diverse sprekers, waaronder cybersafety onderzoeker Willem Bantema en cyberofficier van justitie Jesse van der Putte, zullen met u hierover in gesprek gaan. Durft u het aan? meld u snel aan!

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen