Jaarcongres VNG

Op 4 en 5 juni wordt het VNG jaarcongres georganiseerd. Tijdens dit congres zijn er diverse deelsessies, waaronder ‘meer grip op veiligheid’. Dit is een sessie van de VNG die momenteel wordt ontwikkeld als cyberoefening die in november 2019 groots zal worden uitgevoerd. Je kunt je al aanmelden.

De informatiesamenleving beperkt zich niet meer tot de grenzen van het gemeentehuis. Het is breed in de maatschappij verankerd. Die digitalisering roept ook nieuwe veiligheidsvraagstukken op, waar bestuurders en colleges ook mee aan de slag moeten.

Hacken via ‘serious gaming’

Informatieveiligheid en cybercriminaliteit krijgen internationale aandacht. Ook op lokaal niveau worden bestuurders zich steeds meer bewust van cyberdreigingen die hun gemeente kunnen raken. Tijdens de Lochemconferenties ‘Waardevol digitaliseren’ werd het onderwerp geagendeerd. Bestuurders konden via serious gaming op een ‘veilige manier’ aanvoelen wat het betekent als de gemeente wordt gehackt.

Cyberoefening

Maar wat als de game werkelijkheid wordt en het cyberincident niet alleen de interne organisatie van de gemeente raakt, maar de potentie heeft om in korte tijd uit te groeien tot een project X 2.0? Hoe draai je dan aan de knoppen als bestuurder of als college? Hoe werk je samen met andere betrokkenen? Bieden ervaringen uit het veiligheidsdomein dan voldoende handvatten? De VNG werkt daarom momenteel aan een ware cyberoefening die in november dit jaar groots zal worden uitgevoerd.

VNG Jaarcongres 2019

Tijdens de deelsessie ‘Meer grip op veiligheid’ tijdens het Jaarcongres krijgen deelnemers een voorproefje van deze oefening. Ook worden inzichten uit de wetenschap en ervaringen vanuit het Openbaar Ministerie gedeeld die ingaan op de rol van het college van B en W. Diverse sprekers, waaronder cybersafety onderzoeker Willem Bantema en cyberofficier van justitie Jesse van der Putte, zullen met u hierover in gesprek gaan. Durft u het aan? meld u snel aan!

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Russische hackers vallen ziekenhuizen aan om steun aan Oekraine
Verder lezen
Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen