Skip to main content

BIO in Staatscourant

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) vervangt bestaande baselines voor informatieveiligheid bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. De BIO is nu ook gepubliceerd in de Staatscourant.

De overheid heeft sinds januari één nieuwe gemeenschappelijke Baseline Informatiebeveiliging die de beveiliging van overheidssystemen moet bevorderen. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) werd vandaag in de Staatscourant gepubliceerd en is een verzameling van richtlijnen. Het vervangt bestaande baselines voor informatieveiligheid bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.

“Eén gezamenlijke baseline voor alle overheidsorganisaties biedt vele voordelen. Het vergroot de informatieveiligheid, zorgt voor eenduidigheid en leidt bovendien tot kostenbesparing”, aldus de overheidssite over de baseline. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid is een gezamenlijk product van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Het is gebaseerd op de ISO 27001/2-norm en een afgeleide van de huidige Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst 2017, die al in werking is voor het Rijk. Daarnaast is het een concretisering van een aantal normen tot verplichte overheidsmaatregelen, zo stelt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken.

De BIO bevat allerlei maatregelen om systemen te beveiligen en bijvoorbeeld malware of andere aanvallen te voorkomen. Als het gaat om bescherming tegen malware betreft het zaken als het beperken van het downloaden van bestanden, het voorlichten van gebruikers, het scannen van computers en updaten van antivirussoftware. Ook worden er handreikingen gedaan voor back-up en recovery, zoals maximale dataverlies en hersteltijd, die respectievelijk op 28 uur en 16 werkuren zijn gesteld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen