Skip to main content

Een jaar AVG

Dat de AVG in werking trad is alweer een jaar geleden. Tijd om te evalueren. In dit magazine vind je een interview met Aleid Wolfsen en interessante artikelen over bijvoorbeeld de toestemmingsmoeheid.

Voorwoord

Deze week is het precies één jaar geleden dat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking is getreden. Voor veel mensen betekende 25 mei 2018 de inluiding van de privacylente; zowel privé als op de werkvloer meer privacybewustzijn, meer rechten voor consumenten om hun persoonsgegevens te beheren en eindelijk eens een duidelijke uitleg van de spelregels. Organisaties zagen 25 mei vooral als de deadline voor het herzien van hun databeleid en -protocollen. Wie na die dag nog onverantwoord met de persoonsgegevens van zijn of haar klanten of cliënten omging, zou het aan de stok krijgen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Peilingen laten zien dat weinig organisaties écht wakker hebben gelegen. Zien bedrijven de AVG als een wassen neus? Ondanks dat de AP sinds de invoering van de AVG slechts een enkele keer een boete heeft uitgedeeld en duidelijk is dat je als MKB’er momenteel weinig van de AP hebt te vrezen, doe je er als organisatie goed aan je in de nieuwe privacywetgeving te verdiepen. Al is het alleen maar om uit te zoeken waar de grenzen liggen en waar de wet openstaat voor interpretatie. Of om van je privacybeleid een unique selling point te kunnen maken. Óf omdat de AP eindelijk op kracht lijkt en al heeft gewaarschuwd in 2019 haar tanden te zullen laten zien…

Is de definitie van privacy alweer toe aan vernieuwing? Welke uitspraken vormen tot dusver de jurisprudentie, en wanneer is toestemming nou écht ‘vrij’? In het magazine komen deze en andere vraagstukken aan bod, alsmede een gesprek met Aleid Wolfsen (AP) over twaalf maanden AVG en een kritische blik op de stand van zaken met advocaat Lokke Moerel. Veel leesplezier!

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen