Skip to main content

Europese Cybersecurity Act officieel erkend

De Cybersecurity Act gaat o.a. over certificering van producten, processen en diensten. En is nu officieel erkend door het Europees Parlement en de Raad van de EU.

De Europese Cybersecurity Act is nu officieel erkend. Niet alleen door het Europees parlement, maar ook door de Raad van de Europese Unie. Deze twee instituten besluiten gezamenlijk over wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie.

In de Europese Cybersecurity Act wordt de noodzaak erkend om de hoogste standaarden met betrekking tot cybersecurity in de EU te waarborgen. Volgens de act is er in 2016 gemeten dat 80 procent van Europese bedrijven met minstens één cybersecurity incident te maken kreeg. Dit vormt een ernstige belemmering voor een goedwerkende digitale markt aangezien vertrouwen en veiligheid essentieel zijn voor het functioneren van deze markt.

De Cybersecurity Act regelt in hoofdlijnen twee onderwerpen:

  1. Het eerste deel regelt de nieuwe organisatie van ENISA en haar taakopdracht. ENISA wordt in de Cybersecurity Act benoemd tot de “European Union Agency for Cybersecurity”. Een onafhankelijk EU -agentschap, die verantwoordelijk is voor de coördinatie en samenwerking tussen de lidstaten en de EU-instellingen, -agentschappen en -organen.
  2. Het tweede deel is gewijd aan het certificeren van producten, processen en diensten. In de Cybersecurity Act is een kader opgenomen voor een certificeringsschema voor ICT producten, -diensten en -processen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen