Skip to main content

Hackbare camera moet opvallen

Slimme apparaten die niet te hacken zijn moeten een ‘goedgekeurd’-stickertje krijgen. Het Europees Parlement is al akkoord met dit voorstel. Dit is in lijn met een advies van de CSR.

Onder de titel ‘Hackbare camera moet straks opvallen in winkel’ publiceerde Het Financiële Dagblad (FD) eind vorige maand een artikel over het belang van de digitale veiligheid van slimme apparaten. Het FD ging hierover onder andere in gesprek met raadslid Michel van Eeten. Aanleiding hiertoe is dat het Europees Parlement met een ruime meerderheid akkoord is gegaan om slimme apparaten te voorzien van een ‘goedgekeurd’- stickertje. De raad pleitte hier al eerder voor in zijn advies ‘Naar een veilig verbonden digitale samenleving; Advies inzake de cybersecurity van het Internet of Things (IoT)’.

Hackbare camera moet straks opvallen in winkel

Artikel uit Het FD

Veiligheidscamera’s, op afstand bedienbare lampen en andere slimme apparaten die niet hackbaar zijn, moeten een ‘goedgekeurd’- stickertje krijgen. Daardoor wordt het voor kopers makkelijker om apparaten die met internet verbonden worden en wél te hacken zijn, links te laten liggen.

Een voorstel hierover is afgelopen week met een ruime meerderheid goedgekeurd door het Europese Parlement. Naar verwachting keuren ook de Europese lidstaten het plan snel goed, laat een woordvoerder van het parlement weten. In eerste instantie moet het gaan om vrijwillige certificering, maar het parlement hint erop dat na 2023 een verplichting kan volgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen