Skip to main content

Hackbare camera moet opvallen

Slimme apparaten die niet te hacken zijn moeten een ‘goedgekeurd’-stickertje krijgen. Het Europees Parlement is al akkoord met dit voorstel. Dit is in lijn met een advies van de CSR.

Onder de titel ‘Hackbare camera moet straks opvallen in winkel’ publiceerde Het Financiële Dagblad (FD) eind vorige maand een artikel over het belang van de digitale veiligheid van slimme apparaten. Het FD ging hierover onder andere in gesprek met raadslid Michel van Eeten. Aanleiding hiertoe is dat het Europees Parlement met een ruime meerderheid akkoord is gegaan om slimme apparaten te voorzien van een ‘goedgekeurd’- stickertje. De raad pleitte hier al eerder voor in zijn advies ‘Naar een veilig verbonden digitale samenleving; Advies inzake de cybersecurity van het Internet of Things (IoT)’.

Hackbare camera moet straks opvallen in winkel

Artikel uit Het FD

Veiligheidscamera’s, op afstand bedienbare lampen en andere slimme apparaten die niet hackbaar zijn, moeten een ‘goedgekeurd’- stickertje krijgen. Daardoor wordt het voor kopers makkelijker om apparaten die met internet verbonden worden en wél te hacken zijn, links te laten liggen.

Een voorstel hierover is afgelopen week met een ruime meerderheid goedgekeurd door het Europese Parlement. Naar verwachting keuren ook de Europese lidstaten het plan snel goed, laat een woordvoerder van het parlement weten. In eerste instantie moet het gaan om vrijwillige certificering, maar het parlement hint erop dat na 2023 een verplichting kan volgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen