Skip to main content

De BIO: waarom en wat merken we ervan?

Eén normenkader voor informatiebeveiliging voor de gehele overheid: dat is de BIO. Rob de Werd vertelt waarom, en wat organisaties en de samenleving ervan merken.

Eén normenkader voor informatiebeveiliging voor de gehele overheid: dat is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De BIO vervangt in 2019 en 2020 de sectorale baselines informatieveiligheid voor gemeenten, Rijk, waterschappen en provincies. Van BIG, BIR, BIR2017, IBI en BIWA naar B.

Rob de Werd, afdelingshoofd Regie & Kaderstelling iOverheid binnen het directoraat-generaal Overheidsorganisatie (DGOO) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertelt waarom er straks één baseline is en wat organisaties en de samenleving daarvan merken. “Het is cruciaal dat de overheid goede dienstverlening levert en daar horen veiligheid en privacy bij. Je huis op orde hebben, daar gaat het om. Eén manier om overheidsbreed te zorgen voor dezelfde kwaliteitstandaard is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Die zorgt ervoor dat de beveiliging van informatie(systemen) bij alle bedrijfsonderdelen van de overheid wordt verbeterd. De BIO is daarin ook een volgende stap: van afspraken per sector naar afspraken voor één overheid, want dat zijn we tenslotte. Zo kijken Nederlanders er ook naar: dienstverlening staat voorop, welke organisatie het levert komt daarna. Voordeel is ook dat er minder administratie nodig is, er bestaan straks immers minder verschillen in de normen die er zijn bij de overheid. Dat sluit ook goed aan op internationale regelgeving. Kortom, hiermee is een betekenisvolle stap gezet. De BIO staat overigens niet op zich, maar in samenhang met andere maatregelen rond informatieveiligheid. Zie daarvoor de Kamerbrief ‘Verhogen informatieveiligheid bij de overheid’ van de staatssecretaris Knops.”

De Werd prijst de samenwerking bij de totstandkoming van de nieuwe baseline. “De BIO is een uitkomst van samenwerking tussen alle overheids-lagen en uiteindelijk vastgesteld in de ministerraad. Mooi om te zien dat professionals en professionele gemeenschappen uit alle hoeken van de overheid hebben meegeholpen. Die samenwerking blijft overigens bestaan omdat wat ‘veilig’ voor de overheid betekent steeds wat zal veranderen. De BIO moet worden onderhouden en ook dat doen we samen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen