ISMS conform ISO 27001

In de bijdrage van 9 april ‘Op naar een hoger niveau’ beschreef Youri Lammerts van Bueren dat informatiebeveiliging risicomanagement en een lijnverantwoordelijkheid is. Door het opzetten, implementeren en onderhouden van een Information Security Management System (ISMS), conform de ISO 27001, is het mogelijk om ‘los’ te komen van de waan van de dag.

Een ISMS borgt risicomanagement op basis van de plan-do-check-act-cyclus, waarin tevens lijnverantwoordelijkheid tot uiting komt. Het helpt het onderwerp informatiebeveiliging op de agenda van bestuur en management te krijgen/houden omdat het ISMS de organisatiebelangen afzet tegen relevante dreigingen. Hierdoor worden risico’s niet alleen inzichtelijk gemaakt, maar ook geclassificeerd en toegekend aan een risico-eigenaar. Het zorgt dat risico’s worden teruggebracht tot een geaccepteerd risiconiveau, want we weten: ‘100 procent informatieveiligheid bestaat niet’.

In deze bijdrage ga ik meer in op de aanpak om een ISMS conform de ISO 27001 op te zetten. Hiervoor zijn ook goede (theoretische) boeken te raadplegen. Ik mag een aantal (overheids)organisaties ondersteunen met en adviseren bij het opzetten en implementeren van een ISMS conform de ISO 27001. Daarom deel ik graag mijn praktijkervaring en aanpak.

Een aantal tips voor als je gaat starten:

a) Heb ambitie, maar wees niet te ambitieus.
In mijn blog van 9 april beschreef ik al dat we niet beschikken over oneindige resources en vooral niet over veel tijd. Neem dus ook de tijd en trek er desnoods meer dan 1 jaar voor uit.

b) Stel een realistisch doel.
Het opzetten en implementeren van het ISMS vraagt aandacht, tijd en betrokkenheid van anderen. In lijn met ‘wees niet te ambitieus’, laat je doel eerst zijn dat een ISMS is opgezet en geïmplementeerd. Daar gaat de meeste energie in zitten. Dat betekent dat je de scope het beste eerst echt klein moet houden.

c) Hanteer een kleine scope.
Zoals aangegeven, laat het doel eerst zijn dat er een ISMS is opgezet en geïmplementeerd. Door eerst één of enkele relevante processen te selecteren voor je scope, maak je het voor jezelf en alle andere betrokkenen ook behapbaar en overzichtelijk. Gemeenten kunnen hierbij ook denken aan de processen die onderdeel uitmaken van ENSIA. Als het ISMS eenmaal effectief draait, dan is het veel eenvoudiger om de scope te verbreden.

d) Managementcommitment is nodig.
Het ISMS is een managementsystem, waarin het management (in de ISO-norm vaak als ‘directie’ betiteld) een cruciale rol speelt. Zoek sponsoren en maak inzichtelijk wat een ISMS voor de organisatie kan betekenen [business case].

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen