Digitale mogelijkheden breiden uit en helpen mensen om meer zaken online te regelen met de overheid. Zo biedt de RDW vanaf oktober 2018 de dienst Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) aan om een rijbewijs online te verlengen. Aan de proef doen nu dertig gemeenten mee en dit aantal neemt gedurende de komende maanden toe. Inmiddels ligt het aantal online verlengingen al ruim boven de 6000.
Aan het online regelen van een verlenging van een rijbewijs zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De aanvrager heeft een geldig Nederlands rijbewijs en woont in één van de dertig gemeenten. Ook moet er een foto gemaakt worden bij een door de RDW erkende fotograaf. De aanvraag kan online geregeld worden met een actieve DigiD app waarmee een eenmalige ID-check is uitgevoerd. De ID-check kan op dit moment alleen worden uitgevoerd met een Android mobiele telefoon met een NFC-lezer.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.