Skip to main content

Up-to-date houden van software

Cybersecurity is onmisbaar voor elke organisatie. Toch is de uitvoering niet zo eenvoudig als het lijkt. Organisaties hebben onvoldoende kennis of worstelen met het aanpakken van de online veiligheid. Het CIO Platform Nederland besloot hun kennis te delen in een reeks artikelen waarin het organisaties via zes stappen op weg helpt. In dit artikel de vijfde stap: up-to-date houden van software en systemen.

Organisaties kunnen hun veiligheid op een gegeven moment goed onder controle hebben, maar de wereld om hen heen verandert voortdurend. Softwarebedrijven zijn blijvend op zoek naar lekken om te dichten en sturen daarvoor updates uit, systeembouwers eveneens. Organisaties dienen daarop in te springen en hun securitybeleid waar nodig aan te passen.

Doorlopende controle

Eigen systemen moeten doorlopend worden gecheckt op aanpassingen en/of dreigingen. Zowel tegen nieuw aan het licht gekomen kwetsbaarheden als na elke wijziging in de eigen systeeminfrastructuur. Maar bedrijven moeten meer doen om hun systemen up-to-date te houden. Oplossingen voor gevonden kwetsbaarheden (patches) moeten snel worden doorgevoerd, voordat en zonder dat ze de operatie verstoren. Virusscanners moeten bijvoorbeeld doorlopend worden bijgewerkt, zo ook de stuursoftware van opslagapparaten en dergelijke hardware.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen