Skip to main content

Blog: Ervaringen bij de IBD

Begin dit jaar werd ik door iemand geattendeerd op de vacature bij de IBD: een detachering bestemd voor een CISO van een gemeente, 16 uur per week voor de duur van een half jaar. In eerste instantie leek dat niet interessant voor mij, mede gezien tijd die het zou kosten om in Den Haag te komen. Maar na er op een regiobijeenkomst met Kees Hintzbergen over gesproken te hebben werd mijn interesse toch gewekt.

Omdat je als CISO van een samenwerkingsverband van drie gemeenten niet om werk verlegen zit heb ik eerst met mijn manager gesproken of de detachering te combineren is. Zijn enthousiasme en motivering was een grote steun: voor mij zelf zou het een verrijking zijn van mijn kennis, ook onderschreef hij dit initiatief van de IBD; het doel om door de detachering bij de kunnen dragen aan de afstemming van dienstverlening en producten op de behoefte van gemeenten. Na mijn belangstelling kenbaar gemaakt te hebben volgde een kennismakingsgesprek, waarin we snel tot elkaar wisten te komen.

Werken bij de IBD

Op 1 mei is mijn detachering begonnen, twee aaneengesloten dagen per week met een overnachting om op reistijd te besparen. Meestal een werkplek op de CERT-kamer van de IBD, anders in de flexruimte van VNG Realisatie. Bij en tussen de collega’s van de IBD. Deelname aan allerlei gesprekken over ontwikkelingen die gemeenten raken. Betrokken bij projecten rondom BIO, ENSIA, VDW en producten die de IBD voor gemeenten ontwikkelt. Maar zo nu en dan ook bij VNG Realisatie over onderwerpen als Common Ground, inkoop en GGI Veilig. Ik heb zelf meegewerkt aan de totstandkoming van deze producten, zoals de handreiking “BIO voor kleine gemeenten” en rondom bedrijfscontinuïteit en het uitvoeren van reviews op handreikingen die door anderen zijn uitgewerkt. Daarnaast deelname aan vijf regiobijeenkomsten van de IBD, waar ik samen met Ger Lütter de workshop “BIO voor kleine gemeenten” heb gegeven. Waarbij ik de kans kreeg om de uitdagingen waar gemeenten voor staan in de workshop te verwerken. Nu het einde van de detachering nadert is het tijd om de balans op te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen