Skip to main content

Cyberverzekering: hangmat of vangnet?

Wat doe je als publieke instantie als cyberterroristen je data hebben gegijzeld? Betaal je losgeld of niet? Peter van Schelven betoogt dat een verzekering voor cyberdreigingen zo gek nog niet is. “Laat mij hier stevig benadrukken: een cyberverzekering is niets meer en niets minder dan een vangnet, en is dus zeker geen hangmat.”

Afgelopen juni werd het ambtelijk apparaat van de gemeente Lochem slachtoffer van een ernstige en kwaadaardige computerinbraak. Het kwalijke beveiligingsincident leidde tot alert optreden, aangestuurd door een gemeentelijk crisisteam dat ondersteund werd door een forensisch bureau, de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten IBD, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationale Politie. Omdat de gemeente niet kon uitsluiten dat de hacker zich beheerdersrechten had toegeëigend en daarmee verdere schadelijke stappen kon zetten, zoals het activeren van ransomware, werd enkele dagen na de inbraak besloten de gemeentelijke systemen van het internet af te koppelen. Burgers en bedrijven konden enige tijd niet online met de gemeente communiceren. Een deel van de interne en externe gemeentelijke dienstverlening van de gemeente, die ruim 13 duizend inwoners telt, lag plat.

JurisPrudent

Door de toenemende verkokering van ons rechtsstelsel sluiten wetten tegenwoordig zelden naadloos op elkaar aan. En daarmee zadelt nieuwe regelgeving de samenleving op met nieuwe, lastige onzekerheden. Peter van Schelven neemt in iBestuur magazine juridische dilemma’s onder de loep. Deze keer: het nut van een cyberverzekering voor gemeente én burger.

Brenno de Winter, de bekende beveiligingsdeskundige die door Lochem werd ingeschakeld om een duidingsrapportage naar aanleiding van het incident te schrijven, zegt in zijn lezenswaardige rapport dat de gemeente door het oog van de naald is gekropen. Hij maakt duidelijk dat er sprake is geweest van een doelgerichte maatwerkaanval die door de aanvaller geraffineerd in stappen werd uitgevoerd. De hack kon onder meer plaatsvinden vanwege een te liberale externe toegang tot de thuiswerkserver via het zogeheten RDP-protocol. Met slechts één stap meer had de hacker de gemeentelijke data door middel van ramsomware kunnen versleutelen, wat het drama alleen maar zou hebben vergroot. Het siert Lochem dat zij het rapport van De Winter openbaar heeft gemaakt. Het bevat nuttige lessen voor andere publieke organisaties en voor IT-leveranciers. Klasse Lochem, klasse Brenno!

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen