Hâck The Hague: “Je moet jezelf geregeld durven testen”

Je eigen systemen bewust laten hacken; je moet maar durven. Den Haag ging de uitdaging aan tijdens Hâck The Hague 2019. Eind september zat het Atrium van het stadhuis vol met superknappe koppen die een dag lang hun best deden om de deuren van de gemeentelijke systemen open te breken.

Door: Quita Hendrison

Het begon in 2017 met een rapport van de Algemene Rekenkamer: het was niet best gesteld met de informatiebeveiliging bij de overheid. De Rotterdamse Rekenkamer meldde hetzelfde op basis van onderzoek in de eigen gemeente. “Alles bij elkaar genoeg aanleiding voor raadsvragen van D66 hier in Den Haag,” vertelt Chief Information Security Officer (CISO) Jeroen Schipper. “Dat was de basis voor de eerste Hack Den Haag. Op kleine schaal nog; met 37 hackers die vier kwetsbaarheden vonden. Bij editie twee in 2018 waren dat al 50 hackers die ruim zestig kwetsbaarheden vonden. Al snel maakten we naam met deze bijzondere hackwedstrijd. Vooral vanwege de openheid waarmee we dat doen. Letterlijk; hier open en bloot in ons Atrium, waar iedereen kan komen kijken.”

Afgelopen september zaten er 79 hackers in het Atrium. Uit elf verschillende landen. Die komen uiteraard niet zomaar binnenwandelen. Schipper: “We hebben een uitnodiging verstuurd die breed gedeeld is. Onze partner Cybersprint is een bekende partij in de wereld van cybersecurity, dus via hen bereiken we de doelgroep makkelijker.”

Hâck The Hague heeft de vorm van een wedstrijd. De ‘spelers’ zijn studenten en professionals die alleen of in duo’s op zoek gaan naar lekken in de digitale infrastructuur. Een deskundige jury, met onder meer de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) beoordeelt de vondsten. Er zijn geldprijzen te winnen in de categorieën ‘meest geavanceerde hack’, ‘hack met de grootste impact’ en ‘meest creatieve hack’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Help! Een dataclassificatie, DPIA en een BIA?!
Vanuit de AVG en BIO zijn er diverse (verplichte) maatregelen waarmee je als gemeente in kaart brengt wat je relevante systemen zijn en/of data is en waar de risico’s liggen met betrekking tot het gebruik ervan, zoals een dataclassificatie, DPIA en BIA. Maar wat is de onderlinge samenhang en hoe kan je profijt hebben als je een van deze onderdelen al gedaan hebt?
Verantwoordelijkheden van de proceseigenaar binnen de BIO
Informatiebeveiliging is binnen de BIO een verantwoordelijkheid van de proceseigenaar. Maar waar ben je dan precies verantwoordelijk voor en wat houdt die verantwoordelijkheid in
De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.

Meer recente berichten

Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek
Verder lezen
De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa
Verder lezen
Begroting 23: Gegevensuitwisseling in de zorg speerpunt voor VWS
Verder lezen
Privacylaksheid Big Tech is kans voor Europa
Verder lezen
GroenLinks kritisch op cameratoezicht parkeergarage Dronten
Verder lezen
Politie gebruikt niet goedgekeurde commerciele hacksoftware
Verder lezen
IT professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
Verder lezen
Privacyfunctionarissen pessimistischer over gedragsverandering
Verder lezen
Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk
Verder lezen
Verhaal achter cyberaanval op Hoppenbrouwers Techniek te lezen in boek Hack
Verder lezen