Skip to main content

Rekenschap afleggen over keuzes algoritmen

De publieke sector maakt steeds vaker gebruik van algoritmen, maar die inzet van algoritmen komt met nieuwe afwegingen en keuzes. Hoe kan de publieke sector rekenschap afleggen over de algoritmische systemen die zij ontwerpen, inkopen en/of inzetten? De Utrecht Data School ontwikkelt, samen met ambtenaren, een toolkit om dit reflectie- en documentatieproces te faciliteren.

Algoritmen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en ook in de publieke sector maken ze een opmars. Er wordt steeds vaker voorspeld, gecategoriseerd, geprofileerd, en/of (semi-)automatisch besloten. Van frauderisicoindicatie tot het detecteren van verkeersstromen of afval op straat, dergelijke systemen zijn inmiddels wijdverspreid in de publieke sector. Dat biedt grote kansen, maar brengt ook grote vraagstukken met zich mee: welke waarden en normen worden er impliciet in het systeem gebouwd? Hebben die een bepaalde (politieke) houdbaarheidsdatum? Hoe ga je om met derde partijen die voor de publieke sector een algoritme ontwerpen? Wie is wanneer verantwoordelijk als het systeem (niet) naar behoren werkt? Om handen en voeten te geven aan deze – en nog veel andere – vragen, ontwikkelt de Utrecht Data School (onderdeel van de Universiteit Utrecht) een toolkit samen met de publieke sector: BIAS, beraadslagingsinstrument voor algoritmische systemen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen