Skip to main content

Internetdomeinen: tijd voor de grote schoonmaak

Overheden hebben lang niet altijd goed inzicht in de internetdomeinen waar zij eigenaar ván of verantwoordelijk vóór zijn. Centraal overzicht is nodig om te kunnen borgen dat domeinen goed zijn beveiligd en voldoen aan andere relevante standaarden. Wie zijn domeinbeheer op orde wil brengen is vaak wel even bezig, zo blijkt uit deze cases bij een drietal overheidsorganisaties.

“We merkten al snel dat je er nooit mee klaar bent”, kijkt Ruud Paulusse terug op de klus waar hij in 2012 mee begon. Hij werd verantwoordelijk voor de nieuwe website politie.nl bij de start van de Nationale Politie. In de slipstream daarvan moest al het bestaande uitgefaseerd. “Zo ben ik van lieverlee in de wereld erachter, die van de domeinnamen en alles wat er mee verbonden is, gerold. We zijn begonnen met de grootste, maar uiteindelijk kom je ook uit bij een site waarop een wijkagent ooit wat tips voor diefstalpreventie heeft gezet. Uiteindelijk hebben we zo’n 300 tot 500 domeinnamen getraceerd. Alles staat nu nagenoeg uit, maar we zijn er tot op de dag van vandaag bezig. Daar zitten webservices bij, simpele sites, domeinnamen die nooit zijn gebruikt of alleen maar voor lokale mailaccount. Het is soms een heel gedoe om de eigenaar op te sporen en die tot actie te bewegen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen