Na genezing van het coronavirus val je in het gat van de ‘post-corona psychose’ van anderen. Dat wil zeggen dat de verwachting dat de mensen in je omgeving, op basis van de RIVM-richtlijnen, rationeel zouden aanvaarden dat mensen die 24 uur geen klachten meer hebben immuun zijn, wordt gelogenstraft. Eenmaal coronapatiënt, altijd coronapatiënt. En die zijn eng.
Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De kritiek op de vergaande maatregelen in China is verstomd. Italië is veranderd in een ‘sperrzone’. Mensen zonder toestemming op straat worden gearresteerd. Zieke mensen op straat kunnen tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen doordat zij de maatschappij in gevaar brengen. Hoe eng die patiënten wel zijn wordt ook bevestigd door de actie van de geheime dienst in Israel. De regering van Israël heeft, zij het door middel van een noodwet, besloten om door middel van cybermonitoring de mobiele telefoons van coronapatiënten te volgen. Op deze manier kunnen besmette mensen worden gelokaliseerd en kan worden gezien of zij zich wel aan quarantaineregels houden. Ook kunnen anderen, die zich in de nabijheid van dit soort gevaarzettende elementen bevinden, worden gewaarschuwd.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.