Met SIEM- en SOC-diensten krijgen organisaties zicht op cyberaanvallen. Zo minimaliseren ze de kans op datalekken of ondermijning van hun dienstverlening. Terwijl ze kosten en reputatieschade voorkomen. Dat maakt SIEM en SOC cruciaal binnen het securitybeleid van gemeenten en andere overheidsorganisaties. “SIEM en SOC staan aan de basis van je digitale weerbaarheid.”
De BIO of Baseline Informatiebeveiliging Overheid is sinds 1 januari van dit jaar van kracht. Een van de verplichte BIO-maatregelen is de inzet van Security Information & Event Management (SIEM)- en Security Operations Center (SOC)-diensten. Maar SIEM en SOC zijn veel meer dan een verplicht nummer, zegt Henk Bijsterbosch, commercieel directeur bij KPN Security. Het bedrijf levert SIEM- en SOC-diensten aan gemeenten binnen GGI-Veilig, onderdeel van het initiatief van VNG waarmee gemeenten samen werk kunnen maken van collectieve securityvoorzieningen.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog