Deel 1 in de serie Ethiek van algoritmen van Goedzo data-ethiek. Goed en kwaad laten zich niet makkelijk vertalen naar computersystemen. Toch worden dit soort systemen steeds vaker toegepast op gevoelige gebieden. De enorme hoeveelheid gegevens die wordt verzameld, biedt eindeloos veel mogelijkheden om voorspellingen te doen en op grote schaal beslissingen te nemen.
Eerst ging het om bijvoorbeeld het filteren van spam. Nu richten algoritmen zich veelal op mensen die, afhankelijk van wat het systeem zegt, wel of geen baan krijgen, wel of niet in de gevangenis terechtkomen of wel of niet toegelaten worden op hun favoriete universiteit.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.