Vier maanden zonder Privacy Shield: hoe nu verder?

Het is alweer (bijna) vier maanden geleden dat het Europese Hof het Privacy Shield ongeldig heeft verklaard. Het Hof oordeelde onder andere dat doorgifte van persoonsgegevens alleen is toegestaan als de uitkomst van een case-by-case assessment positief is. Inmiddels hebben organisaties verschilde stappen genomen in het kader van deze assessment. Wat is nou voldoende?

Wat was er ook alweer gebeurd?

Op 16 juli 2020 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zogenaamde Schrems II-zaak het Privacy Shield als doorgiftemechanisme naar de Verenigde Staten ongeldig verklaard. De uitspraak heeft directe gevolgen voor elke organisatie binnen de Europese Unie die Amerikaanse leveranciers gebruikt en kan door elke Europese toezichthouder worden gehandhaafd. Het gebruik van de Standard Contractual Clauses (SCC’s) als mechanisme is nog toegestaan, maar organisaties dienen per geval een beoordeling te maken over de bescherming van persoonsgegevens. Voor leveranciers in de Verenigde Staten zal dit echter vrijwel nooit voldoende zijn, omdat Amerikaanse wetgeving (zoals FISA) afdoet aan het beschermingsniveau dat de SCC’s creëren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?
Voldoe je als gemeente aan de AVG?
Veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren met de AVG beziggehouden om ervoor te zorgen dat zij AVG-proof zijn. Met de AVG ben je alleen nooit ‘klaar’. Privacy is namelijk een continu proces. Maar hoe weet je of je als gemeente voldoet aan de AVG?

Meer recente berichten

Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen
Pointer: Tienduizenden routers in Nederland slecht beveiligd
Verder lezen
Toezichthouders willen verbeteringen Data Act
Verder lezen