Vier maanden zonder Privacy Shield: hoe nu verder?

Het is alweer (bijna) vier maanden geleden dat het Europese Hof het Privacy Shield ongeldig heeft verklaard. Het Hof oordeelde onder andere dat doorgifte van persoonsgegevens alleen is toegestaan als de uitkomst van een case-by-case assessment positief is. Inmiddels hebben organisaties verschilde stappen genomen in het kader van deze assessment. Wat is nou voldoende?

Wat was er ook alweer gebeurd?

Op 16 juli 2020 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zogenaamde Schrems II-zaak het Privacy Shield als doorgiftemechanisme naar de Verenigde Staten ongeldig verklaard. De uitspraak heeft directe gevolgen voor elke organisatie binnen de Europese Unie die Amerikaanse leveranciers gebruikt en kan door elke Europese toezichthouder worden gehandhaafd. Het gebruik van de Standard Contractual Clauses (SCC’s) als mechanisme is nog toegestaan, maar organisaties dienen per geval een beoordeling te maken over de bescherming van persoonsgegevens. Voor leveranciers in de Verenigde Staten zal dit echter vrijwel nooit voldoende zijn, omdat Amerikaanse wetgeving (zoals FISA) afdoet aan het beschermingsniveau dat de SCC’s creëren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

EDPB: modelcontract onvoldoende voor data buiten EU
Verder lezen
Hang Up on Phone Transports for Authentication
Verder lezen
Weten wat u in huis heeft: pilot NWI
Verder lezen
AP onderzoekt meten temperatuur werknemers tijdens corona
Verder lezen
De grote toezichtsinterviewestafette – deel 4: de Autoriteit Persoonsgegevens
Verder lezen
API’s op weg naar een volwassen ecosysteem
Verder lezen
Is Microsoft E5 nodig voor AVG compliancy?
Verder lezen
Cyberverzekering: schijnveiligheid of slimme keuze?
Verder lezen
Infosheet: Kennen ze jou ergens van?
Verder lezen
Update standaard verwerkersovereenkomst gemeenten (VWO versie 2.3)
Verder lezen