Driekwart Nederlanders heeft begrip voor datalekken

Driekwart van de Nederlanders kan begrip opbrengen als een bedrijf wordt geconfronteerd met een datalek. Ze eisen dan echter wel dat het bedrijf hen tijdig informeert over het voorval. Tegelijkertijd is het vertrouwen in de veerkracht van de technologische infrastructuur van het bedrijfsleven fors afgenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Censuswide in opdracht van Splunk, een Amerikaanse multinational die software maakt voor het zoeken, maken en analyseren van big data.

Iedereen kan het slachtoffer worden van een hacker

Of het nou bij een universiteit, psychiatrische instelling, callcenterbedrijf, donutszaak, instantie voor asielzoekers, gemeente of energiemaatschappij is, datalekken zijn aan de orde van de dag. Vrijwel dagelijks verschijnen er berichten in de media dat een bedrijf of organisatie de dupe is van hackers en cybercriminelen. De ene keer stelen de aanvallers gevoelige persoons- of bedrijfsgegevens die ze openbaar dreigen te maken, de andere keer gooien de daders alle bestanden op het bedrijfsnetwerk op slot. Losgeld betalen is vaak de enige manier om het probleem te verhelpen.

Ondernemingen en andere instanties lopen een reëel risico om aangevallen te worden door hackers. Vroeger gingen hackers vooral achter particulieren en kleine ondernemers aan. Ze eisten van hun slachtoffers een klein bedrag om hun computer weer te ontgrendelen, die dat er graag voor over hadden om weer bij hun bestanden te kunnen. Tegenwoordig richten cybercriminelen hun pijlen op grote, internationale bedrijven: daar valt immers een stuk meer te halen. Het losgeldbedrag verschilt per aanval, maar kan oplopen tot enkele miljoenen dollars.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Risicomanagement en bewustwording; lege containers?
Risicomanagement en bewustwording, we vinden het allemaal belangrijk. Mooie woorden die wijs en logisch klinken. Alleen in de praktijk blijft het vaak bij woorden. Waarom?
Is jouw gegevensverwerking rechtmatig?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, eist de AVG dat je eerst moet nagaan of de verwerking rechtmatig is. Is dit niet het geval? Dan mogen er geen persoonsgegevens worden verwerkt. Maar hoe weet je of jouw gegevensverwerking rechtmatig is?
Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.

Meer recente berichten

Standpunt Raad van de EU over data governance act
Verder lezen
Vier voordelen van cloudneutrale toegangsbeveiliging
Verder lezen
PKIoverheid certificaten vervangen: waarom en hoe?
Verder lezen
Podcastserie Privacy in de praktijk
Verder lezen
Hints en tips bij de implementatie van de ISO27701
Verder lezen
Informatiebeveiliging hoog op de agenda van het CBS
Verder lezen
Platform voor veilig delen medische data in de maak
Verder lezen
Experts rekenen op miljoenenschade VDL: Alle schijn van afpersing
Verder lezen
Accountantskantoren moeten nog flink aan de slag met de AVG
Verder lezen
Nederland gaat samen met andere landen ransomware te lijf
Verder lezen