UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd

Hoe het UWV omgaat met de bescherming van persoonsgegevens heeft al langer de aandacht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), laat de toezichthouder weten. “Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar het UWV. Wat de inhoud is van de onderzoeken die nu lopen, kan ik nu niet toelichten in het belang van deze onderzoeken”, zegt een woordvoerder van AP.

Het IT-systeem bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, dat van 4,1 miljoen mensen de klantgegevens bewaart, voldoet aan ‘geen van de beginselen uit de AVG’, bleek uit onderzoek dat Trouw via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) had opgevraagd bij het UWV. Miljoenen persoonsgegevens van voormalige UWV-klanten zijn makkelijk in te zien door duizenden ambtenaren.

“Ook in het verleden heeft de AP al vaker moeten optreden bij UWV”, meldt de woordvoerder. Zo concludeerde de AP in 2017 dat de beveiliging van het online werkgeversportaal onvoldoende was. Werkgevers konden via dit portaal werknemers ziek en beter melden. Het UWV verstrekt ziektewetuitkeringen op grond van deze meldingen. In het werkgeversportaal staan diverse gegevens van medewerkers, zoals naam en adres, het burgerservicenummer, financiële gegevens en gegevens over arbeidsongeschiktheid, ontslag en bevalling.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

BIO en Practices
Verder lezen
Gevonden archiefkopieën afgerond
Verder lezen
CIP-Cast privacy
Verder lezen
Gegevensverlies voorkomen? De cloud schiet te hulp
Verder lezen
Aandacht voor algoritmes; een digitaal event
Verder lezen
Cybersecurity is lastige puzzel: heeft u alle stukjes?
Verder lezen
Lancering Cybersecurity Wegwijzer
Verder lezen
Datalek Loon op Zand: leden stembureau krijgen persoonlijke gegevens van anderen in de bus
Verder lezen
3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen