Beveiliging van gehackt waterbedrijf onvoorstelbaar knullig

Geen steek geleerd van alle hacks die tot nog toe plaatsvonden.

Het is bijna niet te geloven dat een overheidsbedrijf met een uiterst verantwoordelijke taak zo slordig is omgegaan met de inmiddels toch wel heel duidelijk aangetoonde noodzaak tot zorgvuldige digitale toegang.

Een niet meer ondersteunde versie van Windows, geen firewall en hetzelfde inlogaccount voor alle medewerkers die zaken op afstand bij het waterbedrijf moesten regelen. Dit zijn de schokkende conclusies van het eerste rapportage in een overheidsonderzoek naar de hackaanval die afgelopen vrijdag plaatsvond op het waterbedrijf van Oldsmar in de Amerikaanse staat Florida. Ars Technica schrijft over het onderzoeksrapport.

Stadje vergiftigen

Een hacker wist vrijdag bij het waterbedrijf de toevoeging van natronloog (natriumhydroxide ook wel gebruikt als gootsteenontstopper) ruim een factor 100 te verhogen naar voor de mens gevaarlijke concentraties. Het stadje van 15.000 inwoners ontsnapte aan een ramp doordat een alerte operator snel doorzag wat er gebeurde en de situatie kon veiligstellen

Voor de aansturing op afstand van de SCADA-systemen waarmee de kranen in het pijpsysteem worden bediend, gebruikten de werknemers van het waterbedrijf een Windows 7-computer. Windows 7 wordt sinds januari 2020 niet meer door Microsoft voorzien van beveiligingsupdates. De toegang tot de SCADA-systemen was ook niet beveiligd met een firewall zodat de systemen makkelijk voor buitenstaanders benaderbaar waren. Bovendien was er slechts één account op TeamViewer waarmee de werknemers van het waterbedrijf de systemen op afstand konden bedienen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen
Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf
Verder lezen
Meer mogelijkheden om informatie te delen voor NCSC
Verder lezen
Documenten 25 kinderen openbaar door datalek in onderwijsplatform
Verder lezen
Handreiking gepubliceerd over vernietiging van digitale overheidsinformatie
Verder lezen
BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen