Beveiliging van gehackt waterbedrijf onvoorstelbaar knullig

Geen steek geleerd van alle hacks die tot nog toe plaatsvonden.

Het is bijna niet te geloven dat een overheidsbedrijf met een uiterst verantwoordelijke taak zo slordig is omgegaan met de inmiddels toch wel heel duidelijk aangetoonde noodzaak tot zorgvuldige digitale toegang.

Een niet meer ondersteunde versie van Windows, geen firewall en hetzelfde inlogaccount voor alle medewerkers die zaken op afstand bij het waterbedrijf moesten regelen. Dit zijn de schokkende conclusies van het eerste rapportage in een overheidsonderzoek naar de hackaanval die afgelopen vrijdag plaatsvond op het waterbedrijf van Oldsmar in de Amerikaanse staat Florida. Ars Technica schrijft over het onderzoeksrapport.

Stadje vergiftigen

Een hacker wist vrijdag bij het waterbedrijf de toevoeging van natronloog (natriumhydroxide ook wel gebruikt als gootsteenontstopper) ruim een factor 100 te verhogen naar voor de mens gevaarlijke concentraties. Het stadje van 15.000 inwoners ontsnapte aan een ramp doordat een alerte operator snel doorzag wat er gebeurde en de situatie kon veiligstellen

Voor de aansturing op afstand van de SCADA-systemen waarmee de kranen in het pijpsysteem worden bediend, gebruikten de werknemers van het waterbedrijf een Windows 7-computer. Windows 7 wordt sinds januari 2020 niet meer door Microsoft voorzien van beveiligingsupdates. De toegang tot de SCADA-systemen was ook niet beveiligd met een firewall zodat de systemen makkelijk voor buitenstaanders benaderbaar waren. Bovendien was er slechts één account op TeamViewer waarmee de werknemers van het waterbedrijf de systemen op afstand konden bedienen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen