Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?

De focusgroep ISO27701, onderdeel van de kennisgroep Privacy & GPDR van ISACA NL Chapter, brengt dit jaar een serie van discussion papers uit over de ISO27701. In deze serie biedt de focusgroep context en duiding met betrekking tot de betekenis van ISO27701.

De eerste discussion paper ‘Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?‘ vindt u hieronder. Naast de geplande serie van vijf papers over ISO27701 is de kennisgroep ook voornemens om discussion papers uit te brengen over ‘technische en organisatorische maatregelen’.

Wat is de ISO27701?

ISO27701 is een Privacy Information Management System (PIMS) dat zorgdraagt voor een beheersingssysteem voor de bescherming van persoonsgegevens. Dit is een wereldwijde standaard.

De norm ISO27701 is van toepassing op alle typen organisaties, ongeacht hun omvang, zowel publieke als private ondernemingen, overheidsinstanties en non-profitorganisaties die werken met persoonlijk identificeerbare informatie (PII). Dit kan zijn als PII-verwerkingsverantwoordelijke of mede PII-verwerkingsverantwoordelijke, PII-verwerker, of beide.

Voor Europa (Nederland) geldt wetgeving voor de bescherming/verwerking van persoonsgegevens (Personally Identifiable Information: PII) op basis van de GDPR (AVG), naast bestaande normatieve kaders (bijvoorbeeld: Telecommunicatiewet, Richtlijn bescherming gegevensbescherming Politie en Justitie).

De scope van ISO27701 is wel anders dan die van de AVG. ISO27701 is een internationale norm als onderdeel van de ISO27000-serie inzake information security en privacy, waaronder een set van controls die gebruikt kunnen worden bij de implementatie van het privacy framework.

Hierbij wordt veelal gedacht dat de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de aangewezen instantie is om goedkeuring aan de norm te geven. Dit is onjuist: de AP is als toezichthouder op naleving van de AVG niet in het leven geroepen om bij organisaties op de implementatie van maatregelen een ‘stempel’ te geven. Wel is het zo dat in ANNEX D (Informative) van de ISO27701 een mapping naar de GDPR is opgenomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen