Skip to main content

AP ontvangt 75 datalekmeldingen na lekken in Microsoft Exchange-servers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de afgelopen weken 75 meldingen gekregen van datalekken bij organisaties die Microsoft Exchange Server gebruiken om e-mail te ontvangen en versturen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meldde dat er ten minste 1200 Nederlandse servers waarop Microsoft Exchange staat zijn geïnfecteerd. De AP vreest daarom dat er nog veel meer problemen zijn dan alleen de 75 binnengekomen datalekmeldingen. De AP roept organisaties met klem op hun systemen te controleren.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: ‘Wereldwijd zijn veel organisaties geraakt, ook in Nederland. Wij zien aan de binnengekomen meldingen dat criminelen vaak alle e-mailcommunicatie en adressenlijsten hebben kunnen inzien, kopiëren en verzenden naar een extern adres voor verder misbruik.’

‘Omdat we tot nu toe 75 meldingen hebben ontvangen, vrezen we dat veel andere inbraken nog niet zijn opgemerkt. We verwachten daarom nog meer datalekmeldingen en een golf van ransomware-gevallen’, aldus Wolfsen.

Ransomware

Aanvallers konden via kwetsbaarheden in de software van Microsoft in mailaccounts komen, data stelen en hun eigen software installeren.

Wolfsen: ‘Als criminelen eenmaal binnen zijn, gaan ze vaak een tijdje hun gang binnen het systeem van zo’n organisatie. Door ransomware-software te installeren, houden ze de organisatie in hun greep, zelfs nadat het lek gedicht is.’

‘Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld de server plat leggen, zodat het bedrijf niet meer kan functioneren. Om de buit nog groter te maken, proberen ze vaak met deze ransomware-software het bedrijf af te persen.’

Identiteitsfraude

De AP roept organisaties op om hun systemen te controleren op eventuele aanvallen. En om steeds alert te zijn op verdachte bewegingen binnen hun netwerk. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen